Măsura acordării de vouchere copiilor ce se înscriu într-un club sportiv pentru prima oară apare în OUG nr. 157/2020, document oficializat la început de septembrie. Pentru ca măsura să poată fi aplicată efectiv, iar voucherele în valoare de 300 de lei să poată fi distribuite, autoritățile au publicat miercuri în Monitorul Oficial și normele metodologice legate de această acțiune, cuprinse în Ordinul Ministerului Tineretului și Sportului nr. 1.199/2020.
În esență, normele stabilesc condițiile și pașii ce trebuie urmați de copii pentru a primi stimulentul de la stat. La modul concret, după cum apare în norme, beneficiari ai voucherelor cu care se pot cumpăra echipamente sportive pot fi “copiii născuți în perioada 1.01.2005- 31.12.2014, care se legitimează pentru prima dată la un club sportiv deținător de certificat de identitate sportivă, în perioada 8 septembrie 2020-30 noiembrie 2020, în vederea practicării sportului de performanță”.
Voucherele se pot solicita deja de la clubul sportiv la care este legitiat copilul, termenul-limită pentru această acțiune fiind data de 30 noiembrie 2020 inclusiv. Așa cum stabilesc normele programului, solicitarea acordării voucherului se face pe baza unei cereri, însoțită de următoarelor documente:
- certificat de naștere (original și copie);
- act de identitate părinte/reprezentant legal (original și copie);
- legitimație sportivă (original și copie);
- declarație privind acordul prelucrării datelor cu caracter personal.
Copiile tuturor documentelor de mai sus vor fi certificate conform cu originalul de către persoana desemnată să le primească. Apoi, filiația (legătură de rudenie între copii și părinți) copiilor și situația lor juridică în fața reprezentantului legal al clubului sportiv se dovedesc cu următoarele documente, după caz:
- certificatul de naștere al copilului (original și copie);
- hotărârea judecătorească de încredințare a adopției, potrivit legii (original și copie);
- hotărârea comisiei pentru protecția copilului privind instituirea unei măsuri de protecție sau sentința judecătorească (original și copie);
- sentința judecătorească privind instituirea tutelei (original și copie);
- sentința judecătorească privind delegarea exercițiului drepturilor părintești (original și copie);
- alte acte, în funcție de fiecare caz în parte.
După ce primesc voucherele în valoare de 300 de lei, copiii le pot folosi doar pentru cumpărarea de echipament sportiv, acestora fiindu-le interzisă:
- solicitarea și/sau primirea unui rest de bani la utilizarea voucherului, în cazul în care suma corespunzătoare produselor solicitate este mai mică decât valoarea nominală a acestuia;
- comercializarea voucherelor în schimbul unor sume de bani și/sau altor bunuri și/sau servicii;
- utilizarea voucherelor în magazine, în locații, în unități de orice fel care nu vând produse și echipamente sportive și nu au afișate la intrare autocolante speciale ale unității emitente.
Sumele acordate sub formă de voucher sunt neimpozabile, nu pot fi urmărite silit și nu se iau în calcul la stabilirea unor obligații legale de întreținere și nici la stabilirea veniturilor în baza cărora se acordă beneficii de asistență socială.
Comentarii articol (1)