Documentul stabilește termene temporare pentru declararea și achitarea impozitelor pe profit, micro și specific, în perioada în care se aplică reducerile respective. Concret, pentru impozitul anual pe profit, pentru impozitul micro pe trimestrul 4 și pentru impozitul specific pe semestrul 2, termenul-limită va fi data de 25 iunie a anului următor.
Conform specialiștilor consultați inițial de redacția noastră, termenele temporare stabilite prin OUG 153/2020 sunt general valabile, indiferent dacă un contribuabil vrea să beneficieze sau nu de reducerile de impozit introduse de Executiv. „În lipsa unor norme de aplicare, se poate interpreta, într-adevăr, că aceste termene temporare sunt aplicabile pentru toți plătitorii de impozit pe profit, impozit pe veniturile microîntreprinderilor și impozit specific, în perioada 2021-2025, indiferent dacă beneficiază sau nu de reducerile prevăzute de OUG 153/2020”, a precizat Ramona Chițu (Moisă), tax director la Țuca Zbârcea & Asociații Tax.
Astăzi, redacția noastră a primit și o confirmare oficială a acestei informații din partea reprezentanților MFP. Practic, autoritățile au precizat că termenul unic temporar este valabil indiferent dacă firmele vor profita sau nu de reducerile de impozit pentru creșterea capitalurilor proprii. Această măsură este necesară deoarece, pentru a beneficia de reduceri, firmele trebuie să arate anumite informații din situațiile financiare anuale, iar acestea se fac și se depun de obicei până la finalul primăverii - adică cu mult după termenele normale de plată a impozitelor.
„În conformitate cu prevederile art. I, alin. (1) lit. a și alin. (6) din OUG 153/2020 pentru instituirea unor măsuri fiscale de stimulare a menținerii/creșterii capitalurilor proprii, precum și pentru completarea unor acte normative, capitalul propriu contabil și elementele luate în calcul pentru determinarea capitalului propriu ajustat în funcție de care se acordă reducerile de impozit, potrivit acestui act normativ, sunt cele pezentate în situațiile financiare anuale/raportările contabile anuale.
Având în vedere faptul că, potrivit reglementărilor contabile aplicabile, situațiile financiare anuale/raportările contabile anuale au termen maxim de depunere 150 de zile de la încheierea exercițiului financiar, pentru aplicarea prevederilor art. I din OUG 153/2020 a fost necesară și modificarea termenelor pentru depunerea declarațiilor și plata impozitului pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor/impozitului specific unor activități, astfel cum este reglementat în cadrul alin. (13) al art. I din același act normativ.
În contextul celor menționate mai sus, prevederile alin. (13) al art. I din OUG 153/2020 (cele privind termenul temporar unic de pe 25 iunie - n. red.) se aplică de contribuabilii plătitori de impozit pe profit/impozit pe veniturile microîntreprinderilor/impozit specific unor activități care intră sub incidența art. I din OUG 153/2020 indiferent dacă beneficiază sau nu de facilitățile prevăzute la alin. I al aceluiași articol”, a explicat, la solicitarea avocatnet.ro, Biroul de presă din cadrul MFP.
În mod normal, aceste termene legale pică mai la început de an. De exemplu, termenul pentru declararea și plata impozitului specific aferent semestrului II este data de 25 ianuarie, iar pentru declararea și plata impozitului pe profit pe anul anterior - data de 25 martie.
În mod normal, termenul de 25 iunie se va aplica începând cu impozitele aferente anului 2021. Asta înseamnă că primele declarări și plăți la data de 25 iunie vor avea loc abia în anul 2022, în timp ce ultimele vor avea loc în anul 2026.