Astăzi ar fi trebuit să-nceapă programul Rabla pentru electrocasnice, ce permite celor interesați să primească bani de la stat pentru a-și cumpăra electrocasnice noi, dar Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a decis amânarea lansării lui.
Actul normativ oficializat luni, ce modifică ghidul de finanțare a programului Rabla pentru electrocasnice (cuprins în Ordinul Ministerului Mediului nr. 2.089/2020), este Ordinul 2.200/2020 și stabilește că, atunci când predau un calculator vechi (desktop), cei interesați de banii de la stat nu trebuie să mai predea și mouse sau tastatură, ci doar unitatea centrală și monitorul.
Apoi, ordinul stabilește că cei interesați vor putea cere banii pentru electrocasnice noi, prin înscrierea în aplicația informatică, ce se va face prin crearea unui cont de utilizator pe baza adresei de e-mail sau a unui SMS de confirmare. Înainte, legislația stabilea că doar pe baza adresei de e-mail se poate face un cont în aplicația AFM.
Ordinul Ministerului Mediului nr. 2.089/2020, ce a apărut spre sfârșit de noiembrie, conține ghidul de finanțare a Programului național de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic sau, așa cum i se spune în mod uzual, Rabla pentru electrocasnice.
Potrivit acestuia, la lista electrocasnicelor ce vor putea fi cumpărate în baza voucherelor primite pentru predarea unora vechi se adaugă, în acest an, și aspiratoarele, tabletele și laptopurile.
Astfel, voucherele vor putea fi folosite pentru cumpărarea de mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase, aparate de aer condiționat, inclusiv portabile, frigidere sau combine frigorifice, televizoare, uscătoare de rufe, aspiratoare, laptopuri și tablete.
Mai exact, după cum apare și în ordinul Ministerului Mediului, sumele pe care le vor primi cei interesați să-și înlocuiască electrocasnicele sunt:
- 500 de lei - pentru laptopuri
- 400 de lei - pentru mașini de spălat vase cu eficiență energetică cel puțin A++, aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++, frigidere/ combine frigorifice/ lăzi frigorifice/ congelatoare cu eficiență energetică cel puțin A++, televizoare cu eficiență energetică cel puțin A și uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++;
- 300 de lei - pentru mașini de spălat rufe cu eficiență energetică cel puțin A++ și tablete;
- 200 de lei - pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an.
Înscrierea celor interesați în programul Rabla pentru electrocasnice se va face online, prin accesarea aplicației gestionate de Administrația Fondului pentru Mediu și transmiterea următoarelor informații:
- datele de identificare (nume, prenume, localitate, județ și CNP), conform actului de identitate, inclusiv data expirării acestuia;
- număr de telefon mobil valid;
- declarația pe propria răspundere potrivit căreia nu înregistrează obligații de plată restante la bugetul de stat şi bugetul local;
- acordul cu privire la prelucrarea de către AFM a tuturor datelor şi informațiilor furnizate, precum şi cu privire la transmiterea acestora către terțe instituții sau persoane juridice în vederea verificării îndeplinirii tuturor obligațiilor şi clauzelor prevăzute în ghid sau în scopul elaborării de situații şi statistici;
- tipul de aparat electric care se achiziționează, precum şi declarația pe propria răspundere prin care se obligă să predea unul uzat, în momentul achiziționării.
După ce se vor transmite aceste date către AFM, solicitantul va primi, tot prin intermediul aplicației, un voucher electronic cu o valabilitate de 15 zile. Apoi, cel de-al treilea și ultim pas ce va trebui făcut pentru utilizarea banilor primiți de la autorități este ca cel ce a obținut voucherul să meargă la un magazin acceptat în program, unde va preda aparatul vechi pe care vrea să-l înlocuiască și-l va achiziționa pe cel nou.
De principiu, beneficiarii de vouchere trebuie să predea un electrocasnic vechi de același tip cu cel pe care vor să-l cumpere. Totuși, există două excepții de la această regulă, respectiv pentru uscătoarele de rufe și pentru mașinile de spălat vase sunt acceptate și alte aparate vechi din restul listei de mai sus. Apoi, pentru tablete și laptopuri, se vor preda calculatoare uzate (desktop), în condițiile de mai sus, adică doar unitatea centrală și monitorul.
Comentarii articol (13)