HG nr. 811/2020, intrată în vigoare ieri, odată cu apariția în Monitorul Oficial, prevede o serie de schimbări la normele metodologice de aplicare a Legii nr. 268/2001, care reglementează inclusiv „regimul concesionării sau arendării terenurilor proprietate publică și privată a statului, aflate în exploatarea acestora”.
Modificările, în concret, prevăd posibilitatea, pentru Agenția Domeniilor Statului (ADS), de a concesiona/arenda fermierilor de până în 40 de ani terenurile cu destinație agricolă care sunt libere de contract, pentru înființarea unei ferme. Aceste terenuri vor fi atribuite direct, fără a se trece printr-o procedură concurențială, dacă numărul lor va fi mai mare decât solicitările. În caz contrar, se va aplica o procedură concurențială.
Atenție! Pentru atribuirea terenurilor vor fi organizate sesiuni speciale de către ADS, care vor fi anunțate, în prealabil, pe site-ul propriu.Condițiile pentru a obține terenurile, prin concesionare/arendare, sunt:
- solicitanții să fie persoane fizice;
- aceștia să nu fi împlinit 40 de ani la data solicitării;
- să fi absolvit facultăți de profil (în domeniul agricol, veterinar, economie agrară, mecanică agricolă, inginerie economică în agricultură și dezvoltare rurarlă) sau licee ori școli profesionale de profil (în domeniul agricol, agroalimentar, veterinar, economie agrară, mecanică agricolă, inginerie economică în agricultură și dezvoltare rurală);
- să domicilieze în județul în care se află terenul ce urmează a fi concesionat/arendat;
- să nu fi avut contracte încheiate cu ADS și reziliate din culpa solicitanților;
- să nu fi avut restanțe în baza unor asemenea contracte;
- să se angajeze, în scris, că vor înființa o fermă, într-un an de la momentul semnării contractului, în cadrul căreia vor avea calitatea de șef de exploatație (excepțional, există o derogare de la această obligație, în sensul că vor putea să se înregistreze și tinerii care s-au înregistrat la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, în ultimii cinci ani anteriori depunerii cererii de concesionare sau arendare);
- să se angajeze, în scris, că se vor organiza într-o formă de desfășurare a activității cum sunt societățile prevăzute de Legea nr. 31/1990 sau ca persoană fizică autorizată, întreprindere individuală ori întreprindere familială.
La acest moment, Programul de instalare a tinerilor fermieri se află în derulare (termenul limită de înscriere fiind 15 octombrie) și le dă posibilitatea celor ce vor să se instaleze la conducerea unor exploatații agricole de a fi ajutați, în acest sens, prin obținerea de fonduri de la stat de până la 50.000 euro.
În plus, acum se desfășoară ultima etapă de înscrieri, unde pragul de calitate pentru proiectele pentru care se caută subvenționare este mai scăzut decât în etapele precedente, deci persoanele interesate ar avea mai multe șanse de obținere a finanțării. Singurul risc e că s-ar putea ca fondurile să se epuizeze înainte de 15 octombrie.
Atenție! La acest moment, nu e clar dacă posibilitatea de atribuire a terenurilor în concesiune sau arendă se va aplica și pentru sesiunea actuală a Programului de instalare a tinerilor fermieri.