Titlurile de stat ar putea fi tranzacþionate la Bursa de Valori Bucureºti (BVB) începând din toamna acestui an, estimeazã secretarul de stat în Ministerul Finanþelor Publice (MFP) Cãtãlin Doicã.
Tranzacþionarea titlurilor de stat la bursã este de ani de zile în blocaj, chiar dacã acest subiect se discutã de ani de zile ºi cel puþin la nivel declarativ toate pãrþile implicate au salutat acest demers.
Problema principalã a fost depozitarea-decontarea acestor titluri, deoarece existã un regulament al Comisiei Naþionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) diferit faþã de punctul de vedere al MFP ºi Bãncii Naþionale a României (BNR).
În opinia CNVM, depozitarul titlurilor ar trebui sã fie o instituþie a pieþei de capital, respectiv depozitarul central, în timp ce BNR solicitã ca acesta sã aparþinã pieþei bancare, eventual sã fie TransFond.
Tehnic, o emisiune de titluri de stat nu se poate tranzacþiona pe douã pieþe, cu doi depozitari. Pânã în prezent, BNR a fost singurul depozitar al titlurilor de stat.
Directorul general al BVB, Stere Farmache, a apreciat cã problema depozitarului central este una falsã. El a precizat cã BVB lucreazã de mai bine de 10 ani cu astfel de mecanisme, proceduri ºi sisteme de compensare -decontare, aºa numitele mecanisme post-tranzacþionare.
BVB a dispus de mecanisme aproape perfecte devreme ce în aceastã perioadã nu am avut niciun fel de incident, acesta fiind indicatorul care mãsoarã eficienþa unei astfel de activitãþi, a explicat Farmache, care a adãugat cã atât timp cât toate tranzacþiile sunt compensate / decontate la timp înseamnã cã aceastã activitate funcþioneazã bine.
Farmache a precizat cã depozitarul central este o nouã instituþie din punct de vedere juridic, dar nu ºi din punct de vedere al mecanismelor, care au funcþionat mai bine de 10 ani. Aceastã activitate a bursei va fi externalizatã pe structura societãþii de registru Regisco, fiind în curs de finalizare autorizarea sa, chiar luni fiind aºteptat ca CNVM sã dea prima autorizare de funcþionare.
Piaþa de capital dispune în momentul de faþã de aceste mecanisme care vor cãpãta o nouã formã instituþionalizatã, a spus directorul BVB. El a mai afirmat cã depozitarul central este o instituþie care poate acomoda interesele majore în ceea ce priveºte dezvoltarea pieþei secundare a titlurilor de stat ºi cã trebuie recunoscut rolul important pe care îl joacã ºi bãncile, cei mai importanþi dealeri de pe piaþa primarã.
Preºedintele Asociaþiei Brokerilor, Dan Viorel Paul, este mai tranºant ºi susþine cã este o piaþã foarte mare pe care bãncile nu vor sã o cedeze aºa uºor, fiind vorba de comisioane multe ºi de telefoane care se dau între brokerii bancari.
Paul a precizat cã existã un mecanism post-tranzacþionare al bãncilor - SAPHYR, iar depozitarul central nu vrea sã preia rolul acestui mecanism.
El a arãtat cã în toþi aceºti ani, sistemul post-tranzacþionare de la BVB nu a avut nici un incident de platã, nici pentru acþiuni nici pentru bani ºi cã tranzacþionarea titlurilor la BVB oferã piaþã ºi preþ corect.
Comentarii articol (0)