Legea nr. 56/2021, ce se aplică din data de 4 aprilie 2021, a adus o serie de noutăți privind promovarea și vânzarea suplimentelor alimentare. Acum, printr-un proiect de ordin pus chiar azi în dezbatere publică, Ministerul Sănătății vrea să modifice normele tehnice existente, astfel încât acestea să reflecte schimbările apărute în prima parte a anului și să facă legislația din domeniu complet aplicabilă.
Practic, prin viitorul act normativ va fi modificat Ordinul MS nr. 1.069/2007 pentru aprobarea Normelor privind suplimentele alimentare pentru a include noutățile apărute în primăvară privind fabricarea, comercializarea și utilizarea suplimentelor alimentare.
Legea 56/2021 defineşte acum suplimentele alimentare ca fiind „produse alimentare al căror scop este de a completa regimul alimentar şi care reprezintă surse concentrate de nutrienţi sau alte substanţe cu efect nutriţional sau fiziologic, singure sau în combinaţie, comercializate sub formă de doză” și care pot fi pe bază de:
- vitamine, minerale;
- amestecuri de vitamine și/sau minerale;
- substanţe cu efect nutriţional sau fiziologic, altele decât vitamine şi minerale;
- amestecuri de vitamine și/sau minerale cu substanțe cu efect nutrițional sau fiziologic, altele decât vitamine și minerale;
- amestecuri de vitamine și/sau minerale cu extracte vegetale și/sau animale;
- amestecuri de vitamine și/sau minerale cu extracte vegetale și/sau animale, cu substanțe cu efect nutrițional sau fiziologic, cu plante și/sau produse ale stupului.
„Suplimentele alimentare se comercializează consumatorului final numai sub formă preambalată”, mai scrie în Legea 56/2021.
Apoi, denumirea sub care pot comercializa produsele reglementate prin acest document este cea de supliment alimentar, iar la promovarea lor este interzisă atribuirea proprietăților de prevenire, tratare sau vindecare a unei boli umane sau referirea la asemenea proprietăţi.
De asemenea, în etichetarea, prezentarea şi în comunicările comerciale referitoare la suplimentele alimentare e interzisă utilizarea afirmaţiilor directe sau care să sugereze faptul că alimentaţia variată şi echilibrată nu poate asigura cantităţi adecvate de substanţe nutritive și că este necesară administrarea de suplimente alimentare.
Pe etichetele suplimentelor alimentare trebuie să apară, în mod obligatoriu, următoarele informații:
- numele categoriilor de nutrienţi şi/ sau de alte substanţe cu efect nutriţional sau fiziologic ce caracterizează produsul;
- doza zilnică recomandată de producător;
- avertismentul de a nu se depăşi doza zilnică recomandată de producător;
- atenţionarea că suplimentele alimentare nu trebuie să înlocuiască o alimentaţie variată şi adecvată;
- atenţionarea că produsele nu trebuie să fie lăsate la îndemâna copiilor.
În fine, actul normativ stabileşte și sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor legate de comercializarea sau promovarea suplimentelor alimentare. Concret, cei ce nu respectă noile reguli privind distribuția suplimentelor alimentare riscă amenzi de până la 15.000 de lei.
Conform legii, suplimentele alimentare care nu sunt conforme cu noile reglementări pot fi vândute, în continuare, atâta timp cât sunt în termenul de valabilitate, dar doar până în aprilie 2022.
Atenție! Proiectul de ordin de la MS nu se aplică acum. El trebuie să primească semnătura ministrului de resort și să fie publicat în Monitorul Oficial pentru a putea intra în vigoare.
Comentarii articol (5)