De pe la zece ani totul se dă peste cap. Copiii ne coboară de pe piedestal și ne vedem în situația de a construi parcă de la zero relația cu ei. Nu mai avem acces la ceea ce li se întâmplă nu doar în orele când lipsesc de acasă, ci și când suntem sub același acoperiș. ”Lasă-mă-n pace” devine singura propoziție pe care o mai auzim de la copil. Cum să ne ajutăm copiii să treacă prin pubertate în siguranță? Mai ales că tocmai acum, când cer mai multă independență, copiii sunt la maximumul vulnerabilității lor, iar riscul să dea de belele crește exponențial.
Statistici alarmante
Îngrijorările sunt pe deplin întemeiate pentru că, un studiu făcut în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății, dat publicității în 2018, arată că, în România 2 din 5 adolescenți de 15 ani care fac sex nu folosesc metode de protecție. Același studiu mai spune și că la vârsta de 15 ani aproape 30% dintre băieți și 10% dintre fete și-au început deja viața sexuală. În ceea ce privește obiceiurile nocive, unul din 3 adolescenți de 13 ani a fumat tutun cel puțin o dată pe parcursul vieții, fetele fumând în proporții similare cu băieții, iar peste jumătate din fete și două treimi dintre băieții de 15 ani au consumat alcool cel puțin o dată.Cum ne protejăm copiii de sexul prematur, droguri și prietenii nepotrivite
Chiar dacă par maturi, creierul lor e încă departe de a lua decizii cântărite. De aceea, la această vârstă complicată rolul părinților devine mai important decât oricând. Orice mic semnal observat și adresat la timp face diferența între o greșeală care poate marca adolescentul pe viață și o maturizare echilibrată.Sexul, relațiile prea apropiate cu semenii sau drogurile sunt printre cele mai îngrijorătoare teme pentru un părinte de adolescent. Fiecare dintre aceste subiecte este tratat complex și cu recomandări concrete în pachetul de cărți de parenting ”Din dragoste pentru adolescenții noștri”.
Este oare cu adevărat nevoie să le vorbim copiilor despre sex?
Iată o temă care se plimbă ca un cartof fierbinte de la părinți la profesori fără o concluzie clară. Între timp, adolescenții își iau informații din internet, filme, jocuri video sau pornografie online.Niciuna dintre aceste surse nu prezintă informații care să-i ajute pe copii să înțeleagă ce înseamnă o relație sănătoasă, cum îți dai seama că ești pregătit să începi viața sexuală, ce se întâmplă cu corpul tău în adolescență, cum începi o relație și cum depășești încheierea acesteia și multe alte aspecte ale unei teme atât de vaste cum ar fi educația sexuală.
Pentru că nici acum materia aceasta (în oricare dintre denumiri ar fi) nu și-a făcut un loc clar în orarul copiilor noștri și discuțiile la orele de biologie se limitează de cele mai multe ori la funcții și sisteme, rămâne în responsabilitatea părinților să discute cu copiii. Majoritatea dintre noi nu a purtat asemenea dialoguri cu părinții, așa că lipsa modelelor anterioare ne aduce în fața a nenumărate dileme.
Cartea ”Educația sexuală la adolescenți” vine în ajutorul părinților, dar cel mai mult este în beneficiul copiilor. Ea prezintă modul în care profesorul de liceu Al Vernacchio abordează diverse teme în timpul orelor de ”Educație sexuală” pe care de mai bine de 20 de ani o predă adolescenților.
De la moduri de a sparge gheața, pretexte de deschidere a dialogului, definirea sexualității, orientării sexuale, formarea imaginii corporale, până la explicații fiziologice, toate au încăput în acest ghid pentru părinți. Mai mult, pentru că adesea ne întrebăm ”ce îi frământă pe copiii noștri”, iată că în această carte putem să ne facem o idee, pentru că, la finalul fiecărui capitol, Vernacchio redă întrebările primite (anonim sau nu) de la elevii lui și modul în care el le răspunde.
Prietenii copilului nostru îi pot fi de fapt dușmani
Ideea cărții ”Cum să ne păstrăm copiii aproape – de ce părinții trebuie să fie mai importanți decât prietenii” a pornit de la observația făcută de psihologul Gordon Neufield, că, deși sunt extrem de vulnerabili, adolescenții trăiesc într-o subcultură a invulnerabilității, pentru a evita ridiculizarea și atacul din partea semenilor (colegi și prieteni).Când se află în preajma acestora, copiii noștri nu se pot arăta vulnerabili, pentru a nu fi luați peste picior, ignorați, excluși, dezaprobați, neapreciați sau făcuți de rușine. În extremă, această invulnerabilitate duce la acte de bravadă, asumarea absurdă a unor riscuri și expunerea în fața unor pericole.
Autorii cărții menționează studii care arată clar că cea mai bună protecție pentru un copil, mai ales în adolescență, este un atașament puternic față de un adult. Cel mai impresionant studiu de acest gen a implicat mii de adolescenți din 80 de comunități diferite din Statele Unite, concluziile au fost că adolescenții care au legături emoționale cu părinții lor au fost mai puțin predispuși la probleme cu alcoolul sau cu drogurile, la tentative de suicid, la angajarea în comportamente violente și activitate sexuală prematură.
Ce putem face să menținem acest atașament cu copilul când influențele din exterior online și offline sunt atât de îmbietoare pentru el, ne spun autorii în cartea ”Cum să ne păstrăm copiii aproape”.
Cum ținem copiii departe de droguri
Psihologul și educatorul parental Aletha Solter oferă instrumente simple, ușor de utilizat pentru a construi o bază solidă pentru copii ca ei să poată să spună „nu” drogurilor. Organizate pe grupe de vârstă, de la vârsta preșcolară până la vârsta de adult tânăr, cele 100 de sfaturi la îndemână arată cum să ne ajutăm copiii să se simtă bine cu ei înșiși, fără să apeleze la substanțe care să le facă rău.Articol preluat de pe www.totuldespremame.ro. Puteţi citi aici articolul original.
Comentarii articol (0)