Înscrierea IMM-urilor se face prin intermediul platformei granturi.imm.gov.ro, acolo unde solicitanții pot să-și creeze conturi de utilizatori. Practic, vorbim de două etape ale înscrierii - cea în care se face contul de utilizator, cu ajutorul unei semnături electronice, și cea în care se completează și transmite formularul electronic pus la dispoziție în acest sens.
Perioada în care IMM-urile pot să completeze și să transmită solicitarea de finanțare va putea fi prelungită, dacă e nevoie, până la epuizarea fondurilor disponibile. Se estima că minimum 3.000 de IMM-uri vor putea accesa ajutorul, însă până zilele trecute s-au depus peste 9.000 de solicitări.
„În momentul trimiterii formularului de înscriere - plan de investiții, aplicaţia electronică va genera automat solicitantului un mesaj de confirmare a efectuării înregistrării, mesaj care se va regăsi în front office. După completarea și trimiterea on-line a formularului de înscriere - plan de investiții nu se mai pot face completări/modificări asupra acestuia”, scrie în procedura amintită.
Ordinea la contractare se face în funcție de punctajul obținut de fiecare proiect. În caz de egalitate, departajarea se face în funcție de procentul cofinanțării, valoarea cifrei de afaceri și ordinea înscrierii.
Contractele de finanțare trebuie încheiate între IMM-uri și autorități cel târziu până în ultima zi a lunii iunie 2021. Iar derularea acestora se face în două mari etape:
- o perioadă de implementare de maximum 12 luni (calculate de la data intrării în vigoare a contractului de finanțare, până la depunerea cererii de rambursare/plată, dar nu mai târziu de data de 30 iunie 2022);
- o perioadă de trei ani de monitorizare, începând cu anul următor acordării grantului.
Conform OUG 130/2020, IMM-urile pot solicita granturi cuprinse între 50.000 și 200.000 de euro, iar finanțarea poate acoperi maximum 85% sau 70% din proiect. Mai precis, solicitanții trebuie să acopere și ei minimum 15% din valoarea proiectului, dacă vorbim de regiuni mai puțin dezvoltate ale României, sau minimum 30% din valoarea proiectului, dacă vorbim de regiunea București-Ilfov.
Investițiile pot fi făcute, în esență, în industria alimentară, industria auto, construcții, transporturi, turism, industria farmaceutică, industriile creative, educație, sănătate și comerț.
Granturile pentru investiții sunt singurul ajutor prevăzut de OUG 130/2020 care n-a fost accesibil până acum. Microgranturile și granturile pentru capital de lucru deja au putut fi cerute.