__________
ACTUALIZARE (31 decembrie 2020): Proiectul a fost clasat, astfel că nu se poate aplica.
__________
În prezent, legislaţia privind aceste profesii prevede că profesioniştii pot preda doar în cadrul învăţământului universitar, fiind incompatibili cu o eventuală funcţie de profesor în ciclul gimnazial sau liceal.
Mai exact, proiectul legislativ vrea să modifice legile privind profesiile de avocat, notar public, consilier juridic şi executor judecătoresc pentru a introduce sintagma „activităţi şi funcţii didactice în învăţământ”, care să înlocuiască menţiunea actuală de „învăţământ juridic superior”.
„Principiile de drept şi noţiunile juridice de bază ar trebui cunoscute de orice cetăţean al României, iar acest deziderat se poate atinge prin introducerea cursurilor de educaţie juridică în programa şcoalară. Astfel, educaţia juridică ar trebui să devină materie în planul de învăţământ liceal sau chiar în ciclul gimnazial, astfel încât orice cetăţean să îşi cunoască drepturile şi obligaţiile. Este adevărat că pentru foarte mulţi profesionişti ai dreptului motivaţia de a preda educaţie juridică la liceu sau în clasele 5-8 va consta în posibilitatea acestora de a îşi aduce aportul în educarea tinerilor şi de a le insufla valorile statului de drept încă de la o vârstă fragedă şi nicidecum una pecuniară”, scriu iniţiatorii proiectului de lege în expunerea de motive.
În 2018, a fost aprobat de Senat un proiect legislativ care dorea să facă profesia de avocat compatibilă cu mai multe activităţi, printre care şi activităţi şi funcţii didactice în întreg învăţământul superior, nu doar în cel superior juridic. De atunci, proiectul a rămas în acelaşi stadiu.