A. Contractul de formare profesională este cel în baza căruia salariatul se obligă să urmeze cursurile de formare organizate de angajator pentru dobândirea unei calificări profesionale. Durata unui contract de formare profesională poate fi de cel mult doi ani, dar nu mai puțin de șase luni.
Chiar dacă în anumite situații pot fi încheiate contracte de muncă și cu persoane care au împlinit 15 ani, pentru contractul de formare profesională vârsta minimă a salariatului este de 16 ani.
Salariații pot încheia astfel de contracte dacă nu au dobândit o calificare sau au dobândit o calificare ce nu le permite menținerea locului de muncă la acel angajator.
O astfel de variantă vine atât în sprijinul angajatorilor care activează în domenii în care există un deficit de forță de muncă, dar este și o variantă acceptabilă pentru salariații care nu au dobândit o calificare într-un anumit domeniu și sunt în căutarea unui loc de muncă. Astfel, între salariat și angajator, odată cu încheierea contractului individual de muncă se poate încheia și un contract de formare profesională.
Putem spune că inclusiv statul are beneficii de pe urma acestor contracte, fiind identificată astfel o soluție atât pentru criza forței de muncă în anumite domenii, dar și pentru integrarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. Atunci când aceste persoane fac parte din categoriile pentru care sunt acordate facilități fiscale sau subvenții de la bugetul asigurărilor de șomaj, angajatorii vor avea tot interesul să-și formeze proprii salariați în domeniul în care activează.
B. Contractul de adaptare profesională se încheie în vederea adaptării salariaților debutanți la o funcție nouă, la un loc de muncă nou sau în cadrul unui colectiv nou. Acest contract se încheie fie în momentul încheierii contractului individual de muncă, fie la debutul salariatului în funcția nouă, la locul de muncă nou sau în colectivul nou.
Contractul de adaptare profesională va fi încheiat pe durată determinată, iar aceasta va fi de cel mult un an. La finalul acestei perioade, salariatul poate fi supus unei evaluări în vederea stabilirii măsurii în care acesta poate face față funcției noi, locului de muncă nou sau colectivului nou în care urmează să presteze munca. Evaluarea nu este obligatorie, fiind un drept al angajatorului, dar este de preferat ca aceste aspecte să fie clar precizate în cadrul contractului de adaptare profesională, precum și criteriile pe baza cărora se va face evaluarea.
Autorizarea angajatorului
Și angajatorii trebuie să îndeplinească anumite condiții atunci când vor să încheie contracte speciale de formare profesională. Codul Muncii prevede că numai angajatorii autorizați de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Educației Naționale pot încheia contracte de formare profesională.
Sunt supuși autorizării numai furnizorii de formare profesională care doresc să elibereze certificate de calificare sau de absolvire cu recunoaștere națională. Ceilalți furnizori de formare profesională pot organiza programe de formare profesională finalizate cu documente de absolvire proprii, care nu sunt însă certificate cu recunoaștere națională.
În cazul contractelor de formare profesională, angajatorul numește un formator din rândul salariaților calificați, care are o experiență de cel puțin doi ani în domeniul în care urmează să se realizeze formarea profesională. Acesta poate asigura simultan formarea pentru cel mult trei salariați. Activitatea de formare profesională se include în programul de lucru atât al formatorului, cât și al salariaților care au încheiate astfel de contracte speciale de formare.
Formatorul are obligația de a primi, de a ajuta, de a informa și de a îndruma salariatul pe durata contractului special de formare profesională și de a supraveghea îndeplinirea atribuțiilor de serviciu corespunzătoare postului ocupat de salariatul în formare.
Formatorul asigură cooperarea cu alte organisme de formare și participă la evaluarea salariatului care a beneficiat de formare profesională.
În vederea monitorizării creșterii gradului de participare a adulților la învățarea pe tot parcursul vieții, angajatorii transmit trimestrial secretariatului tehnic al comisiei de autorizare în a cărui rază teritorială își au sediul social date cu privire la angajații care au beneficiat de formare profesională.
Acest articol face parte dintr-o campanie informativă avocatnet.ro pe tema formării profesionale în cadrul relațiilor de muncă, în care ne-am propus, cu ajutorul specialiștilor, să abordăm aspecte teoretice și practice importante pentru firme și angajații acestora. Toate materialele din această serie pot fi citite aici.