ACCES PREMIUM
De ce premium?
Eșalonarea simplificată a datoriilor din timpul epidemiei și executarea silită
În cazul datoriilor ce vor fi prinse în eșalonarea simplificată la plată prevăzută de OUG 181/2020, executarea silită fie nu va fi începută, fie, dacă e începută, va fi suspendată din data comunicării deciziei de eșalonare. Regula va fi valabilă și pentru majoritatea sumelor de a căror plată va depinde menținerea valabilității eșalonării simplificate.
Articolul continuă mai jos
„Pentru sumele care fac obiectul eșalonării la plată a obligațiilor fiscale, precum și pentru obligațiile prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. a)-c), e)-j) și l) (din OUG 181/2020 - n. red.) nu începe sau se suspendă, după caz, procedura de executare silită, de la data comunicării deciziei de eșalonare la plată”, scrie în ordonanță la articolul 11.
Trimiterile la alineatul 1 al articolului 4 se referă la
condițiile de care depinde păstratea valabilității eșalonării simplificate. Printre altele, este vorba de obligațiile fiscale stabilite în urma declarării, care au termene de plată începând cu data comunicării deciziei de eșalonare, obligațiile fiscale stabilite de Fisc prin decizie, care au termene de plată începând cu data comunicării deciziei de eșalonare, sau de diferențele de obligații fiscale rezultate din declarațiile rectificative, care trebuie plătite în cel mult 30 de zile de la data depunerii declarației.
„Odată cu comunicarea deciziei de eșalonare la plată către debitor, organele fiscale comunică, în scris, instituțiilor de credit la care debitorul are deschise conturile bancare și/sau terților popriți care dețin/datorează sume de bani debitorului, măsura de suspendare a executării silite prin poprire”, este precizat în OUG 181/2020.
Asta înseamnă că viitoarele sume ce intră în conturile în lei și în valută
nu vor mai fi indisponibilizate. Însă sumele care deja sunt în cont când se comunică suspendarea executării vor rămâne indisponibilizate și vor putea fi folosite de datornic numai la plata obligațiilor fiscale de care depinde păstrarea eșalonării sau la plata salariilor.
„În cazul terților popriți, suspendarea executării silite are ca efect încetarea indisponibilizării sumelor datorate de aceștia debitorului, atât a celor prezente, cât și a celor viitoare, până la o nouă comunicare din partea organului fiscal privind continuarea măsurilor de executare silită prin poprire. Măsurile de executare silită începute asupra bunurilor mobile și/sau imobile proprietate a debitorului se suspendă de la data comunicării deciziei de eșalonare la plată”, mai este subliniat în actul normativ.
Eșalonarea simplificată, ce va putea fi făcută pe maximum 12 luni, va viza, în esență, datoriile acumulate după data intrării în starea de urgență (adică începând cu 17 martie) și până la mijlocul lunii decembrie 2020, dacă sumele sunt de minimum 500 de lei (persoane fizice) sau de minimum 5.000 de lei (persoane juridice). Evident, pierderea valabilității eșalonării simplificate va duce la reluarea/începerea executării silite a datoriilor vizate de graficul de plată.
Solicitarea de eșalonare va putea fi depusă până la 15 decembrie 2020, însă nu înainte ca Fiscul să vină cu normele de aplicare ale OUG 181/2020.
Reamintesc că
executarea silită prin poprire a datoriilor fiscale restante este suspendată până pe 25 decembrie 2020, aceasta urmând să fie reluată din 26 decembrie 2020.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.