ACCES PREMIUM
De ce premium?
Simplificarea relației cu Fiscul
Câte dintre măsurile anunțate de ANAF acum un an au devenit realitate între timp
Acum un an, redacția noastră scria despre șapte măsuri pe care reprezentanții Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) le pregăteau pentru implementare, pentru a simplifica relația cu contribuabilii. Dintre acestea, însă, numai despre două se poate spune că sunt gata.
Articolul continuă mai jos
Mai precis, autoritățile fiscale au reușit să pună la punct
o aplicație pentru a permite persoanelor fizice și juridice să stabilească online programări pentru întâlniri la sediile ANAF. În același timp, un bonus neașteptat este că, prin aceeași aplicație, se pot face programări pentru validarea online, prin video, a conturilor nou-create în Spațiul Privat Virtual.
Apoi, mai este vorba de
apariția sistemului e-Popriri, acel mecanism îmbunătățit de instituire și ridicare a popririlor bancare pentru datoriile fiscale restante. În mod normal, e-Popriri urma să devină activ în luna martie a acestui an, însă criza coronavirusului i-a amânat activarea pentru data de 26 decembrie 2020. Asta deoarece poprirea datoriilor fiscale a fost suspendată de către Guvern.
Ca bonus (și fără legătură cu
lista noastră), ANAF a făcut pași considerabili în ultimele luni atunci când vine vorba de
controale fiscale desfășurate la distanță - atât
în practică, dar și la
nivel legislativ. Însă această evoluție a fost mai degrabă forțată de împrejurări, nu planificată. Totodată, e de menționat și
schimbarea site-ului ANAF cu unul mai ușor de navigat.
În perioada următoare. Cel puțin teoretic,
introducerea fișierului standard de audit de taxe (SAF-T) ar trebui să se facă în prima parte a anului 2021, pentru marii contribuabili. Iar tot în prima parte a anului 2021 ar trebui
să avem casele de marcat cu jurnal electronic conectate la sistemul național de monitorizare al ANAF (asta teoretic, deoarece recent s-a aflat că deja există unele dificultăți la respectarea calendarului oficial). Desigur, conectarea aparatelor de marcat nu era prinsă în lista noastră de acum un an, dar, fiind o măsură ce va simplifica relația cu Fiscul, trebuie amintită aici.
Încă în așteptare. Așadar, dintre cele șapte măsuri din listă, dacă excludem SAF-T, reiese că rămân mai departe în așteptare eficientizarea activității de control prin clasificarea contribuabililor în funcție de risc, publicarea online a procedurilor de control și a problemelor găsite la verificări, recompensarea contribuabililor corecți și dezvoltarea call-center-ului ANAF. Redacția noastră a întrebat ANAF despre stadiul unora dintre aceste măsuri, însă răspunsul întârzie să vină, deși termenul legal de 30 de zile a fost depășit cu mult.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)