1. O să apară SAF-T, ce va permite schimbul electronic de date contabile de la contribuabili la Fisc. Este vorba de introducerea fișierului standard de audit de taxe pentru toți contribuabilii, sistemul urmând să fie implementat din fonduri europene. Ideea de bază este de a reduce costul de conformare pentru contribuabili. Stadiu: Urmează să se lanseze achiziția sistemului SAF-T, implementarea urmând să se realizeze în cursul anului 2020 (inițial, SAF-T va fi implementat în sistem-pilot în relația cu marii contribuabili).
2. e-Popriri: Un mecanism îmbunătățit de instituire și ridicare a popririlor. Autoritățile fiscale mai au în pregătire și o aplicație nouă pentru gestionarea popririlor, care să o înlocuiască pe cea folosită acum. Concret, se vor automatiza popririle bancare, astfel încât să se instituie și să se ridice mai ușor și să se evite situațiile în care din conturi sunt reținute sume mai mari decât cele ce trebuie recuperate. Stadiu: Aplicația este gata, conform declarațiilor fostului ministru al finanțelor, Eugen Teodorovici, însă, pentru punerea în funcțiune, se așteaptă unele modificări legislative dezbătute actualmente la Camera Deputaților.
3. Eficientizarea activității de control prin clasificarea contribuabililor în funcție de risc. Administrarea creanțelor fiscale se va face în curând în funcție de riscul fiscal al contribuabililor. Ceea ce înseamnă că vom avea o clasificare a firmelor și a persoanelor fizice în funcție de riscul fiscal (mic, mediu sau ridicat). Stadiu: Regulile clasificării trebuiau stabilite până în aprilie 2019, iar momentan specialiștii spun că promisiunea este pentru anul 2020.
4. Procedurile de control și problemele găsite la verificări, publicate online. O altă măsură aflată în pregătire la nivelul ANAF ține de o transparentizare a activității de control. Mai precis, orice contribuabil va putea afla ce proceduri de lucru folosesc inspectorii fiscali la verificări, dar și problemele identificate lunar în cele mai importante acțiuni de control, pentru că acestea vor fi puse la dispoziție online. Stadiu: Promisiune declarativă. Intenția este de a implementa măsura până la finalul anului 2019.
5. Contribuabilii corecți vor fi recompensați. Firmele și persoanele fizice autorizate care își achită integral și la termen impozitele și taxele vor obține bonificații în viitorul apropiat. Este vorba de o bonificație anuală sau lunară de 3% din sumele plătite integral și la termen ca obligații fiscale. Stadiu: Urmează să fie publicate în dezbatere regulile acordării bonificațiilor, în ideea de a le aplica în 2020.
6. Dezvoltarea call-center-ului ANAF. Unul dintre obiectivele imediate ale autorităților este dezvoltarea la nivel național a call-center-ului prin care se acordă asistență contribuabililor. Astfel, pentru a exista o practică unitară, se vor da răspunsuri doar de la Direcția generală de asistență a contribuabililor, nu de la direcțiile fiscale teritoriale. Stadiu: Promisiune declarativă pentru viitorul apropiat.
7. O aplicație online de programare a întâlnirilor dintre contribuabili și reprezentanții ANAF. Pentru a ușura întâlnirile cu contribuabilii, în curând va exista o aplicație online ce va permite programarea în avans a întâlnirilor la sediile Fiscului din toată țara. În acest fel, niciuna dintre părți nu va mai pierde timp atunci când este necesară o discuție. Stadiu: Aplicația de programări online se află acum în testări și urmează să fie pusă în funcțiune.
Comentarii articol (0)