ACCES PREMIUM
De ce premium?
Simplificare la altă simplificare
Firmele fără activitate la sediu pot scăpa și de declarația specială pe propria răspundere din care rezultă lipsa activității
Dacă o firmă n-are activitate la sediul social timp de maximum trei ani, aceasta scapă de-acum de necesitatea de a da declarația specială pe propria răspundere din care rezultă inactivitatea, conform unei noi ordonanțe de urgență. Această simplificare intervine însă numai la solicitarea certificatului de înregistrare cu codul unic de înregistrare sau a certificatului de înscriere de mențiuni, când oricum se depune o declarație din care rezultă inactivitatea la sediul social (așa că se depune o singură declarație în loc de două declarații).
Articolul continuă mai jos
Mai exact, potrivit OUG 195/2020, care se aplică din
13 noiembrie 2020, în cele două situații amintite oricum este necesară depunerea unei declarații pe propria răspundere din care rezultă că nu-i activitate la sediul social timp de maximum trei ani.
Asta înseamnă că
declarația specială introdusă în vară (art. 17 alin. 6 din Legea societăților), ce scapă firmele de obținerea avizului privind schimbarea destinației imobilelor colective cu regim de locuință, se consideră inclusă în declarația ce se depune la solicitarea certificatului de înregistrare cu codul unic de înregistrare sau a certificatului de înscriere de mențiuni (art. 15 alin. 1 lit. a din Legea 359/2004).
Informația a fost confirmată și de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), printr-un
comunicat publicat luni:
„dacă societatea nu desfășoară la sediul social sau la sediile secundare activitățile declarate o perioadă de maximum 3 ani, declarația-tip pe propria răspundere prevăzută de art. 15 alin. (1) lit. a) din Legea 359/2004 (...), semnată de asociaţi sau de administratori, include declarația prevăzută de art. 17 alin. (6) din Legea societăților, nemaifiind necesară o altă declarație.”Totodată, OUG 195/2020 mai prevede că declarația specială privind inactivitatea (de la art. 17 alin. 6 din Legea societăților)
nu-i necesară nici dacă firma are activitate în afara sediului social și solicită certificatul de înregistrare cu codul unic de înregistrare sau certificatul de înscriere de mențiuni, depunând cu această ocazie o declarație pe propria răspundere că îndeplinește condițiile de funcționare din domeniile sanitar, sanitar-veterinar, al protecției mediului și al protecției muncii (art. 15 alin. 1 lit. a din Legea 359/2004).
„Dacă societatea desfășoară activitate în afara sediului social și a sediilor secundare, declarația-tip pe propria răspundere prevăzută de art. 15 alin. (1) lit. b) din Legea 359/2004 (...), semnată de asociaţi sau de administratori, include declarația prevăzută de art. 17 alin. (6) din Legea societăților 31/1990, nemaifiind necesară o altă declarație”, este subliniat în informarea ONRC.
În vară, Legea 102/2020 a introdus
o simplificare în Legea societăților în sensul că acordul vecinilor (adică avizul privind schimbarea destinației imobilelor colective cu regim de locuință prevăzut de Legea asociațiilor de proprietari)
nu mai trebuie transmis autorităților dacă se dă, în schimb, o declarație specială privind inactivitatea de la sediul social.
Astfel, Guvernul a intervenit acum prin ordonanță pentru
a face o simplificare la altă simplificare pentru cei care oricum depuneau o declarație pe propria răspundere la solicitarea certificatului de înregistrare cu codul unic de înregistrare sau a certificatului de înscriere de mențiuni. De-acum, aceste firme
depun o singură declarație pe propria răspundere, nu două.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.