„Această condiție este în avantajul operatorilor economici care beneficiază de suficientă disponibilitate financiară pentru a achita în avans, cu 30 de zile anterior datei de debut a perioadei de vânzări, întreg stocul de produse ce urmează a fi valorificat. De asemenea, piața trebuie să se bucure de libertatea relațiilor comerciale dintre comercianții care practică acest tip de vânzare. Or, prin existența prevederilor legale menționate, se aduce atingere chiar libertății comerciale a părților”, scriau reprezentanții Executivului în nota de fundamentare ce a însoțit OUG 210/2020 în forma sa de proiect.
În al doilea rând, (2) a dispărut obligația de a face stocul de produse cu cel puțin 15 zile înainte de data începerii soldărilor, dar și interdicția pentru reînnoirea stocului după constituire sau în cursul soldărilor. Ambele chestiuni erau reglementate la articolul 24 al OG 99/2000:
„Stocul de produse propus pentru soldare trebuie să fie constituit în prealabil în structura de vânzare respectivă, în spațiile de vânzare și depozitele structurii de vânzare, precum și, după caz, în unul sau mai multe depozite ale comerciantului, cu cel puțin 15 zile înainte de data de debut a vânzării de soldare, și nu va fi reînnoit după constituire sau în cursul vânzărilor de soldare”, scria până acum în ordonanță, însă prevederea a fost abrogată.
Potrivit Guvernului, și în acest caz vorbeam de o discriminare - de data asta în avantajul celor care au spațiu generos de depozitare. În același timp, interdicția de a suplimenta stocurile în timpul soldărilor acționa ca o „frână” în activitatea comercianților:
„Aceste prevederi sunt de natură să creeze o situație discriminatorie între operatorii economici în funcție de spațiul de depozitare pe care aceștia îl au disponibil. Astfel, posibilitatea de a organiza o vânzare de soldare este direct legată de posibilitatea de a depozita stocurile de bunuri ce urmează să fie supuse soldării. De asemenea, imposibilitatea de a reînnoi stocul notificat pentru soldare înseamnă, din perspectivă comercială, pierderea oportunităților de a vinde mai mult tocmai în perioada în care cererea pentru produse cu preț redus este cea mai mare.”
În al treilea rând, (3) a dispărut automat obligația de a avea documente pentru a dovedi faptul că produsele pentru soldări au fost achitate cu minimum 30 de zile înainte de soldări și că stocul a fost făcut cu cel puțin 15 zile înainte de soldări.
„Documentele legale justificative care atestă că stocul de produse propus pentru soldare a fost constituit cu cel puțin 15 zile înainte de data de debut a vânzării de soldare și achitat cu cel puțin 30 de zile înainte de această dată vor fi păstrate pentru a putea fi prezentate, ori de câte ori este nevoie, organelor de control abilitate. Dovada achitării contravalorii produselor supuse vânzării de soldare rezultă din examinarea actelor contabile”, prevedea articolul 26 din ordonanță, care a fost, de asemenea, abrogat.
În al patrulea rând, (4) a dispărut și obligația comercianților de a anunța la primărie soldările cu 15 zile în prealabil. „Comercianții au obligația să notifice la primăria în a cărei rază teritorială își desfășoară activitatea perioada în care efectuează vânzările de soldare cu cel puțin 15 zile înainte de începerea operațiunilor”, este prevederea de la articolul 27 care a mai fost abrogată.
Aceste ultime două modificări țin de reducerea birocrației de care se loveau comercianții, spunea Executivul.
Potrivit OG 99/2000, perioadele de soldări pot fi stabilite de comercianți în aceste limite:
- perioada 15 ianuarie - 15 aprilie inclusiv, pentru produsele de toamnă-iarnă;
- perioada 1 august - 31 octombrie inclusiv, pentru produsele de primăvară-vară.