Nu v-ati obisnuit cu noile insemne monetare? Mai aveti o saptamina de antrenament. De la 1 iulie, preturile si tarifele vor fi afisate doar in lei noi.
Leii vechi ies nu numai din circulatie, ci si de pe etichete. Incepind de simbata, 1 iulie, procesul denominarii monedei nationale intra intr-o noua etapa. Dupa 12 luni de la lansarea noii emisiuni de insemne monetare, va inceta obligativitatea afisarii duale a preturilor in lei vechi si in moneda noua. Daca nu v-ati obisnuit sa ginditi in preturi si tarife mici, atunci peste citeva zile veti fi obligati sa o faceti, deoarece comerciantii si prestatorii de servicii nu vor mai trebui, conform legii, sa inscrie pe etichete, facturi si bonuri de casa decit contravaloarea in lei noi (RON).
Puterea obisnuintei
Desi a trecut mai mult de un an de la afisarea preturilor atit in lei vechi, cit si in lei noi, puterea obisnuintei isi spune cuvintul. Atit vinzatorii, cit si cumparatorii continua sa comunice in preturi vechi, iar in ceea ce priveste valorile mari, cum este cazul pretului la imobile sau la autoturisme, se vorbeste direct in euro. Psihologii cred ca si dupa afisarea preturilor si a tarifelor doar in lei noi va mai trece timp pina cind romanii isi vor scoate milioanele din cap. Practic, vom incepe sa nu mai facem inmultiri si impartiri la 10.000, doar in momentul in care leii vechi vor fi retrasi cu totul din circulatie sau de cind acestia nu vor mai fi primiti la plata produselor si a serviciilor. Potrivit calendarului denominarii, aceasta se va intimpla dupa 31 decembrie 2006, cind inceteaza puterea de circulatie a vechilor bancnote si monede.
Chiar daca nu vor mai putea fi folosite pentru plata, dupa 31 decembrie leii vechi vor putea fi preschimbati pe o perioada nelimitata la orice sediu BNR sau institutie de credit nominalizata de banca centrala.
Preschimbarea banilor este aproape gata
Potrivit programului Bancii Nationale a Romaniei, pina la sfirsitul saptaminii in curs, circa 75% din totalul numerarului aflat in afara sistemului bancar vor fi in moneda noua.
Cererea de bani noi a fost mult mai mare decit cea anticipata de BNR si, de aceea, pentru acoperirea solicitarilor suplimentare de numerar, au fost mentinute in circulatie mai multe bancnote vechi, dar numai cele de o buna calitate, si au fost suplimentate cantitatile de bani noi. Totusi, din decembrie 2005, BNR nu a mai repus in circulatie bancnotele de 10.000 de lei, iar din ianuarie 2006, pe cele de 50.000 de lei. De asemenea, din februarie, nici vechile bancnote de 100.000 de lei nu se mai intorc de la BNR. Cele mai longevive insemne monetare din vechea emisiune sint bancnotele de 500.000, respectiv 1.000.000 de lei vechi. Acestea vor mai fi repuse in circulatie pina la 30 septembrie anul curent.
De la 1 iulie 2005 si pina la 31 martie anul curent, BNR a pus in circulatie 324 de milioane de monede din noua emisiune (1.213 tone) si 306 milioane de bancnote, care cintaresc la rindul lor sute de tone.
Ultimii RON
La inceputul lunii decembrie va fi pusa in circulatie o bancnota de 200 de lei noi (aproximativ 56 de euro la cursul actual). Noua bancnota va avea dimensiuni intermediare celei de 100, respectiv 500 de lei noi, si va fi imprimata in relief, atit pe avers, cit si pe revers. Aceasta va prezenta pe avers portretul lui Lucian Blaga (1895-1961), poet, dramaturg, eseist, filosof si diplomat. Reversul bancnotei va prezenta o compozitie grafica avind in prim-plan imaginea statuetei neolitice "Ginditorul de la Hamangia".
Comentarii articol (0)