Bancnotele leului greu vor fi de 1, 5, 10, 50, 100 si 500 lei, ultima avand o valoare de peste 120 euro. Pe bancota de 500 lei, adica 5 milioane in leul actual, va fi tiparit chipul poetului Mihai Eminescu. Noile cupiuri vor fi tiparite tot pe suport de polimer, deoarece sunt mai greu de falsificat, mai rezistente si mai igienice. Cupiurile de 1 leu si de 5 lei vor fi singurele care nu vor fi imprimate in relief.
De la 1 iulie 2005 va incepe sa circule si subdiviziunea leului - banul. Emisiunea monetara va cuprinde monede de 1, 5, 10 si 50 de bani. "Credem ca aparitia monedei de 1 ban va face ca aceasta sa fie efectiv utilizata", a spus guvernatorul BNR. Pe de alta parte el a afirmat ca "noile monede si bancnote vor mai mici decat cele actuale, ceea ce va insemna ca vor fi mai usor de pastrat si de utilizat, iar costurile de tiparire vor fi mai mici decat cele aferente emisiunilor monetare pe actuala moneda".Noile banconte vor fi prezentate in primul trimestru al anului viitor.
Costurile emisiunii: 30 milioane euro
Potrivit guvernatorului, orice emisiune monetara are costuri. Costurile de tiparire pentru o bancota sunt de 0,02% din valoarea nominala a acesteia. El a subliniat insa ca, de obicei, statul si Banca Centrala castiga dintr-o emisiune monetara. "Costurile cu noua emisiune sunt mai mici decat daca s-ar pastra actuala emisiune (...) Costurile initiale ale denominarii se vor acoperi pana la momentul adoptarii euro", a afimat Isarescu. In cazul in care ar fi mentinut actualul leu, costurile suportate de BNR ar fi cu circa 30 milioane de dolari mai mari decat in cazul trecerii la leul greu. In acelasi timp, costurile pe care le va suporta BNR in 2005 pentru emiterea leului greu sunt estimate la 30 milioane de euro. Banca Centrala va tipari treptat leul greu, o parte a emisiunii fiind programata pentru 2006.
Leul actual ar putea fi retras mai repede
Potrivit legii denominarii, leul nou si cel vechi vor circula in paralel 18 luni, pana la 31 decembrie 2006. Raspunzand criticilor bancherilor care afirma ca la nivelul bancilor costurile suportate sunt direct proportionale cu perioada de timp in care cele doua monede circula in paralel, guvernatorul a afirmat ca perioada efectiva poate fi mai scurta decat cea prevazuta in lege. Cupiurile actuale de 10.000 si 50.000 lei vor fi primele retrase de pe piata, potrivit guvernatorului.
Comentarii articol (0)