Potrivit legislației, acestea pot fi furnizate de agențiile pentru ocuparea forței de muncă sau de alți furnizori de astfel de servicii din sectorul public ori privat.
Mai exact, măsurile pentru stimularea ocupării forţei de muncă, ce sunt stabilite de Legea șomajului, vizează creşterea şanselor de găsire a unui loc de muncă pentru persoanele în căutare de așa ceva.
Acest lucru este făcut de ANOFM prin:
- informare și consiliere profesională;
- medierea muncii;
- formare profesională;
- evaluare și certificare a competențelor profesionale dobândite pe alte căi decât cele formale;
- consultanță și asistență pentru începerea unei activități independente sau pentru inițierea unei afaceri.
Apoi, medierea muncii reprezintă, așa cum apare în Legea 76/2002, “activitatea prin care se realizează punerea în legătură a angajatorilor cu persoanele în căutarea unui loc de muncă, în vederea stabilirii de raporturi de muncă sau de serviciu”.
Pe de altă parte, cei ce sunt în căutarea unui loc de muncă pot participa la programe de formare profesională, ce le asigură creșterea și diversificarea competențelor profesionale, în scopul asigurării mobilității și reintegrării pe piața muncii.
Dacă au competențe profesionale obținute pe alte căi decât cele formale, șomerii pot beneficia, în mod gratuit, de servicii de evaluare și certificare a acestora, o singură dată, pentru fiecare perioadă în care se află în căutarea unui loc de muncă.
În fine, consultanța și asistența pentru începerea unei activități independente sau pentru inițierea unei afaceri se acordă, potrivit legii, „la cerere, persoanelor în căutarea unui loc de muncă, sub formă de servicii juridice, de marketing, financiare, metode și tehnici eficiente de management și alte servicii de consultanță”.
De altfel, într-un răspuns dat la o solicitare făcută de redacția noastră, ANOFM transmite că “aceste masuri se acordă astfel cum este prevăzut prin dispoziţiile legale care le reglementează, iar pentru a beneficia de acestea se impune ca şomerii şi celelalte categorii de persoane carora li se adresează, precum şi angajatorii persoanelor pentru care se acordă subvenţie (de exemplu, absolvenți, şomeri în vârstă de peste 45 de ani, persoane cu handicap etc. - n. red.), să se adreseze agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene sau a municipiului Bucureşti în a căror rază teritorială au domiciliul sau reşedinţa, respectiv sediul”.Pentru ca solicitanții să poată beneficia de aceste servicii, agențiile de muncă “vor proceda la verificarea îndeplinirii tuturor condiţiilor şi acordarea acestora conform prevederilor legale”, a subliniat ANOFM, în continuarea răspunsului.
Datele de contact (adresa și numărul de telefon) ale agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă pot fi găsite pe site-ul ANOFM.
Comentarii articol (0)