„Veniturile sub formă de dividende, inclusiv câștigul obținut ca urmare a deținerii de titluri de participare definite de legislația în materie la organisme de plasament colectiv se impun cu o cotă de 5% din suma acestora, impozitul fiind final”, prevede Codul fiscal.
Important! Impozitul e calculat, reținut și plătit de către compania în care beneficiarul (fie o persoană fizică, fie o altă firmă) dividendelor deține participații. În acest sens, firmele vor declara impozitul prin formularul 100 și îl vor plăti până la data de 25 a lunii următoare celei în care se face plata dividendelor.
Ce se întâmplă, însă, dacă dividendele sunt distribuite, dar nu sunt plătite până la finalul anului în care au fost au fost aprobate situațiile financiare? Și în acest caz, firma va fi obligată să declare și să plătească impozit. Doar că, de data aceasta, termenul va fi diferit: data de 25 ianuarie a anului următor celui în care au fost distribuite dividendele. Pentru cei aflați în această situație, pentru dividendele distribuite (dar neplătite) în 2020, data limită se va împlini peste doar câteva săptămâni.
O schimbare importantă cu privire la regulile ce vizează impozitarea dividendelor a apărut chiar la finalul anului 2020. E vorba de situația restituirii dividendelor interimare (ulterior regularizării), adică acele cazuri în care asociații/acționarii restituie dividendele primite în plus, dar pentru care s-a plătit deja impozit. Într-o asemenea situație, firma are dreptul să îi ceară Fiscului restituirea impozitului plătit pentru dividendele returnate (însă măsura mai are nevoie de norme de punere în aplicare, pentru a fi efectivă). Mai multe detalii despre acest mecanism și până când poate fi făcută solicitarea pot fi găsite aici.
În privința CASS-ului se aplică aceeași regulă ca în cazul altor venituri nesalarizate: persoanele care estimează că, în 2021, vor încasa venituri din dividende care ar ajunge să aibă o valoare cumulată de cel puțin 12 salarii minime brute datorează CASS. Pentru că salariul minim este programat să crească la 2.300 lei, pragul va fi de 27.600 lei. La acesta, se aplică o cotă de CASS de 10%. Astfel, pentru cei care trebuie să plătească asemenea contribuții pentru dividende, minimul este de 2.760 lei, pentru întregul an 2021.
Spre deosebire de impozit, CASS trebuie declarat de către beneficiarii dividendelor înșiși, prin declarația unică. Anul acesta, termenul s-a schimbat, fiind 25 mai. Un alt aspect important de reținut, aici, e că pragul minim se aplică pentru mai multe venituri nesalariale, nu doar pentru cele din dividende. De exemplu, dacă cineva depășește pragul de 27.600 lei deoarece obține venituri din drepturi de autor, chirii și din dividende, dar niciunul din aceste venituri, în mod izolat, nu trece de 27.600 lei, plata CASS tot va fi obligatorie.
Când se împart dividendele
Potrivit legislației contabilității, firmele au două opțiuni pentru împărțirea dividendelor: fie anual (la încheierea exercițiului financiar), fie trimestrial, dar doar dacă există profit de unde să se împartă dividendele.Dacă plata are loc anual, acest lucru se întâmplă doar după aprobarea situațiilor financiare anuale. În schimb, deși, cum spuneam mai sus, e posibilă și plata trimestrială a dividendelor (în baza situațiilor financiare interimare), aceasta va fi supusă unei eventuale regularizări, dacă e cazul - regularizarea eventualelor diferențe se face prin situațiile financiare anuale.
Dacă apar diferențe rezultate din regularizare, plata se va face în 60 de zile de data aprobării situațiilor financiare anuale.
Însă, indiferent de cum se face împărțirea dividendelor, situațiile financiare trebuie depuse la Fisc. Cele interimare în 30 de zile de la aprobarea lor internă, în timp ce celelalte trebuie depuse, anul acesta, până în 2 iunie (pentru exercițiul financiar din 2020).
Regulile contabile pentru împărțirea dividendelor sunt cuprinse în Ordinul Ministerului Finanțelor 1.802/2014 (situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate) și în Ordinul Ministerului Finanțelor 2.844/2016 (Standardele Internaționale de Raportare Financiară).