Conform Legii contabilității și Legii societăților, putem vorbi atât de situația în care firma datorează sume suplimentare asociaților ori acționarilor după regularizare, cât și de situația în care asociații ori acționarii trebuie să restituie din sumele încasate în timpul anului. În ambele cazuri, sumele trebuie plătite în cel mult 60 de zile de la aprobarea situațiilor financiare anuale. Automat, regularizarea dividendelor pe 2023 poate implica și ajustări la impozitul aferent acestor sume (cota a rămas la 8%).
În primul rând, dacă în urma regularizării se distribuie și se plătesc dividende în plus, companiile trebuie să achite și impozitul aferent acestora către Fisc. Potrivit Codului fiscal, declararea (prin formularul 100) și plata impozitului trebuie făcute, de către persoana juridică, până la data de 25 a lunii următoare celei în care dividendele ajung la acționari sau asociați. În cazul dividendelor distribuite fără să fie plătite efectiv până la finalul anului, termenul de achitare a impozitului este data de 25 ianuarie a anului următor.
În al doilea rând, dacă în urma regularizării acționarii sau asociații trebuie să dea înapoi din dividendele încasate, firma poate cere la Fisc restituirea parțială a impozitului plătit. Conform procedurii speciale din Ordinul Fiscului 765/2022:
- solicitarea de restituire a părții plătite în plus este depusă după restituirea de către asociați sau acționari a dividendelor interimare, dacă acestea au fost distribuite și plătite, sau
- solicitarea de restituire este depusă după aprobarea situațiilor financiare anuale, dacă dividendele interimare au fost distribuite, dar nu și plătite.
Dividendele pot fi împărțite atât anual, în baza situațiilor financiare anuale, cât și trimestrial, în baza situațiilor financiare interimare.