Firmele care află, după regularizarea anuală, că au plătit la stat un impozit pe dividendele interimare mai mare decât trebuia pot să ceară restituirea sumei achitate în plus conform unei proceduri speciale publicate aseară în Monitorul Oficial.
Procedura specială de restituire este prevăzută de
Ordinul Fiscului 765/2022, care a fost publicat aseară în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 402/2022 și care
deja este în vigoare.
Conform Codului de procedură fiscală, există două momente de la care se poate cere
restituirea părții plătite în plus la impozitul (în cotă de 5%) pentru dividendele interimare distribuite în anul precedent. Acestea sunt stabilite în funcție de (ne)plata efectivă a dividendelor interimare.
În primul caz, solicitarea de restituire a părții plătite în plus este depusă la Fisc după restituirea de către asociați sau acționari a dividendelor interimare, dacă acestea au fost distribuite și plătite. În al doilea caz, solicitarea de restituire este depusă la Fisc după aprobarea situațiilor financiare anuale, dacă dividendele interimare au fost distribuite, dar nu și plătite.
Totuși, pentru a pune în aplicare aceste prevederi, era nevoie de o procedură specială
din partea Fiscului (care e valabilă pentru ambele cazuri indicate mai sus), motiv pentru care a fost publicat Ordinul 765/2022. În esență, contribuabilul depune
o declarație rectificativă, după care depune
o declarație de regularizare (care este și cerere de restituire).
„În situația în care plătitorul de dividende constată că sumele distribuite au fost mai mari decât dividendele datorate, acesta corectează debitele reprezentând impozit pe dividende declarate la organul fiscal central competent în administrarea obligațiilor fiscale ale acestuia, denumit în continuare organ fiscal competent, prin depunerea unei declarații rectificative în care se evidențiază suma reprezentând impozit pe dividende rezultată ca fiind plătită în plus ca urmare a regularizării anuale a dividendelor, după restituirea de către asociați/acționari a dividendelor (sau după aprobarea situațiilor financiare anuale - n. red.). Ulterior depunerii declarației rectificative (...), plătitorul de dividende depune la organul fiscal competent o declarație de regularizare/cerere de restituire a impozitului pe dividende (modelul este anexat la Ordinul 765/2022 - n. red.)”, este explicat în noul ordin.
Cererea de restituire se poate depune în cadrul termenului de prescripție (cinci ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere dreptul la restituire). Evident, dacă firma are datorii fiscale, se aplică mecanismul de compensare înainte ca autoritățile să restituie suma vizată. Suma de restituit (dacă rămâne ceva după compensare)
se achită prin transfer bancar.
„Restituirea sumelor reprezentând impozit pe dividende cuvenite plătitorului se efectuează prin decontare bancară, în termenul prevăzut de art. 77 din Codul de procedură fiscală (de principiu, 45 de zile - n. red.), în contul bancar indicat de plătitorul de dividende în cererea de restituire”, este precizat în documentul citat.
Distribuirea profitului unei societăți sub formă de dividende
se poate face anual sau trimestrial, însă numai după aprobarea situațiilor financiare anuale ori trimestriale. Regulile pentru distribuirea profitului sub formă de dividende sunt prinse în Legea 31/1990, în Legea 82/1991 și în ordinele de aplicare date de Ministerul Finanțelor.
Dacă se optează pentru dividende interimare, atunci
este obligatorie o regularizare după aprobarea situațiilor financiare anuale.