ACCES PREMIUM
De ce premium?
Dividende interimare: Procedura restituirii unei părți din impozit, după regularizarea anuală, a fost ajustată
În contextul regularizării anuale privind dividendele interimare distribuite, procedura pe care firmele trebuie să o urmeze pentru a cere restituirea unei părți din impozitul achitat la stat a fost ajustată recent prin ordonanță.
Articolul continuă mai jos
__________
ACTUALIZARE (28.04.2022): Procedura specială de punere în aplicare a acestor prevederi actualizate prin ordonanță a fost inclusă ulterior în Ordinul Fiscului 765/2022. Detalii sunt în articolul de aici.__________
Modificarea este prevăzută în
Ordonanța Guvernului 11/2022, care se aplică deja din 3 februarie 2022.
Concret, de-acum există două momente de la care se poate cere
restituirea unei părți din impozitul (în cotă de 5%) plătit pentru
dividendele interimare distribuite în anul precedent. Acestea sunt stabilite în funcție de (ne)plata dividendelor interimare.
În primul caz, solicitarea este depusă la Fisc
după restituirea de către asociați sau acționari a dividendelor interimare, dacă acestea au fost distribuite și plătite. În al doilea caz, solicitarea este depusă la Fisc
după aprobarea situațiilor financiare anuale, dacă dividendele interimare au fost distribuite, dar nu și plătite.
„În cazul în care din regularizarea anuală a dividendelor distribuite parțial în cursul anului, potrivit art. 67 din Legea societăților nr. 31/1990 (...), rezultă sume de restituit de la buget, plătitorul de dividende depune la organul fiscal competent o declarație de regularizare/cerere de restituire, după restituirea de către asociați sau acționari a dividendelor plătite sau după aprobarea situațiilor financiare anuale în cazul dividendelor interimare distribuite neplătite, până la împlinirea termenului de prescripție a dreptului de a cere restituirea” - așa arată noua prevedere de la articolul 170^1 din Codul de procedură fiscală, după modificarea prin OG 11/2022.
Înainte de această modificare, nu era luată în calcul ipoteza în care dividendele interimare erau distribuite, dar neplătite.
Distribuirea profitului unei societăți sub formă de dividende
se poate face anual sau trimestrial, însă numai după aprobarea situațiilor financiare anuale ori trimestriale. Regulile pentru distribuirea profitului sub formă de dividende sunt prinse în Legea 31/1990, în Legea 82/1991 și în ordinele de aplicare date de Ministerul Finanțelor.
Dacă se optează pentru dividende interimare, atunci
este obligatorie o regularizare după aprobarea situațiilor financiare anuale.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.