Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Românii folosesc telemunca mai puțin decât alți europeni. Munca de acasă este mai bine plătităNumărul angajaţilor care pot lucra de acasă variază mult în ţările din zona euro, potrivit unui articol privind impactul Covid-19 pe piaţa muncii din următorul buletin economic al Băncii Centrale Europene. Criza provocată de pandemie poate accelera însă telemunca şi să reducă diferenţele digitale dintre ţările din Europa, dacă investesc mai mult în tehnologiile digitale, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.
Cota de angajaţi a căror muncă poate fi desfăşurată de acasă, în UE, depăşeşte 50% în regiuni din Belgia, Franţa, Luxemburg şi Suedia, dar este de numai 20% în unele regiuni din Spania, Grecia şi România, conform datelor BCE.
De asemenea, numărul angajaţilor care lucrează de acasă în mod regulat sau ocazional variază mult între regiuni, cu un procent de 70% în Stockholm, 45% în Paris, dar numai 10% în Italia.
Aceste diferenţe care existau înainte de pandemie demonstrează că
„sunt diferite grade de pregătire pentru a implementa rapid telemunca drept modalitate de a combate pandemia în regiunile europene”, din cauza diferitelor norme sociale şi stigmatelor legate de munca de acasă, consideră economiştii BCE.
Indicele ROBOR la 3 luni a coborât la 1,85% pe anIndicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a coborât miercuri la 1,85% pe an, de la 1,91% pe an cât a fost marţi, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
La debutul anului 2019, indicele ROBOR la 3 luni era 2,99% pe an, iar la începutul anului trecut se situa la 3,19%, scrie Agerpres.
Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la 1,99%, de la 2,04%, cât era marţi, iar ROBOR la 12 luni a scăzut la 2,05% pe an, de la 2,08% în şedinţa anterioară.
Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 1,88% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul III 2020, în scădere faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 2,17%.
Comentarii articol (0)