Carol Tuttle, autoarea bestseller-ului american „The Child Whisperer”, te invită să vezi care dintre aceste 15 lucruri te împiedică să fii un părinte fericit.
„Așa trebuie să fie”
Suntem limitați de propriile noastre experiențe familiale din copilărie să credem că părinții sau copilăria ar trebui să arate într-un anumit mod. Dar, dacă ții cont de modul în care lucrurile „ar trebui să fie”, poți rata să te bucuri de felul în care sunt ele de fapt.
Fii dispus să vezi care îți sunt prioritățile ca părinte și de ce.
Urmărirea scorului
Ce scor arată tabela ta mentală? Care dintre părinți face mai mult? Care părinte este cel mai constant? Mama cărui coleg din clasa copilului tău se implică cel mai mult în activitățile școlare? Urmărirea scorului îți consumă toată energia. Fă doar ceea ce te simți inspirat să faci și ceea ce ești capabil să faci.
Nu trebuie să te simți obligat de contribuțiile altora. Tu nu-i obligi să trăiască după regulile tale.
Un părinte fericit nu face uz de forță
Ca părinte ai responsabilitatea de a stabili limite. Dar dacă un copil se opune în mod constant unei anumite limite, nu-l forța să o respecte. Întreabă-te pe tine și pe copilul tău: „De ce?”. Gândește-te că tu ești ghidul de încredere al copilului tău și nu dictatorul lui.
Când te afli într-o situație de acest fel, este mai bine să asculți, ceea ce înseamnă mai puțină luptă și frustrare pentru amândoi.
Țipatul
Dacă nu obișnuiești să țipi, acest sfat nu este pentru tine. Dar dacă ai tendința de a țipa când ești supărat, ia în considerare această întrebare: Țipatul a întărit relația cu copilul tău? De obicei, țipetele apar la furie și de multe ori îi înspăimântă și îi intimidează pe copii. Țipetele distrug încrederea și sentimentul de siguranță al copilului.
Acordă atenție perioadelor și circumstanțelor când țipi și apoi angajează-te să schimbi aceste scenarii în viitor.
Nevoia ta de a arăta perfect
Nu există părintele perfect. Acceptă-ți imperfecțiunile. Poți încerca să și râzi de tine. Cei mai buni părinți sunt mereu dispuși să învețe, să se schimbe și să devină mai buni. În felul acesta vei fi un părinte fericit.
Îngrijorările
Grija compulsivă nu-ți va face copilul să fie mai în siguranță. Nici nu te va face un părinte fericit. În plus, îți înveți copilul să trăiască în frică.
Eliberează-te de griji și cultivă-ți recunoștința pentru siguranța copilului tău în momentul de față.
Regulile universale
Fiecare copil este unic. Ceea ce funcționează pentru cineva nu va funcționa întotdeauna și pentru altcineva. Anumite norme standard se aplică la modul general (de exemplu, toată lumea trebuie să vorbească respectuos). Dar ia în considerare posibilitatea că a fi un părinte echitabil nu înseamnă să faci exact același lucru, exact în același mod pentru fiecare copil.
Lupta cu mâncarea
Dacă în timpul mesei ceri un anumit număr de mușcături de la copiii tăi, deja te pregătești pentru o luptă la masă – și le setezi și copiilor tăi să se lupte cu mâncarea mai târziu în viață.
Încurajează-ți copiii și îndrumă-i spre alimente sănătoase. Pregătește mâncăruri sănătoase. Lăsă-ți copilul să-și exprime preferințele. Concentrează-te spre un tip de mâncare sănătoasă, mai degrabă decât să impui cu forța un anumit regim la o masă.
Rolul tău de coordonator de evenimente
Dacă te simți, ca părinte, ca și cum ai fi pe o bandă de alergat, pe care nu poți ține pasul, este posibil să-ți asumi prea multe responsabilități pentru timpul copiilor tăi. Concepe planuri care să sprijine dezvoltarea copiilor tăi, dar nu fă în fiecare minut câte o hartă pentru ei.
Perioadele de repaus pot fi încurajatoare pentru mulți copii. Momentele în care se plictisesc permit copiilor să-și asume responsabilitatea pentru timpul lor. Fă în așa fel încât resursele să fie la dispoziția lor și permite-le copiilor să creeze experiența pe care o doresc. Veți fi cu toții mai fericiți.
Un părinte fericit nu face sacrificii nesănătoase
Ca părinte vei împărți cu generozitate dragoste, timp și atenție. Dar nu trebuie să renunți la tine doar pentru că ești părinte. Când îți ignori nevoile de bază, îi înveți pe copiii tăi că atunci când cresc, ei nu ar trebui să aibă grijă de ei înșiși.
Vina
Părinții cad uneori în capcana sacrificiului de sine pentru că se simt vinovați. Vina poate fi utilă dacă o folosești pentru a recunoaște unde trebuie să faci schimbări. Dar vinovăția copleșitoare, paralizantă, care te face să te simți lipsit de valoare ca persoană sau ca părinte nu rezolvă nimic.
Ești de ajuns, exact așa cum ești tu.
Deciziile unilaterale
Ca părinte, adesea ai ultimul cuvânt. Dar tu și copilul tău veți fi mai fericiți dacă nu ești singurul care are ultimul cuvânt. Dacă are vârsta potrivită, implică-ți copilul în luarea deciziilor care îl vor afecta.
Prin prezentarea copiilor procesul de luare a deciziilor, îi vei împuternici să ia decizii bune în viitor.
Mesajele negative
Atât de multe mesaje negative sunt repetate zilnic copiilor: ești prea zgomotos, ești prea liniștit, pui prea multe întrebări, ești obositor, ești pretențios, ești prea vorbăreț, ar trebui să-ți faci mai mulți prieteni, te miști prea mult, vorbești prea mult, stai jos, zâmbește mai mult etc. Poți comenta exact același comportament într-un mod pozitiv.
De exemplu, poți vedea trăsătura „prea vorbăreț” prin „chiar îți faci prieteni cu ușurință”.
Povestea ta din copilărie
Care este acea experiență pe care dorești ca micuții tăi să o evite cel mai mult? Șicanele de la școală? Lipsa banilor? Sentimentul că nu fac suficient? Temerile tale ar putea seta recreerea aceluiași model. Nu-ți prinde copiii în temerile tale din trecut. Lasă-i în pace. Creează modelul pe care îl dorești, nu pe cel pe care nu-l dorești.
Renunțarea
Mi s-a întâmplat să aud părinți exprimându-și îngrijorarea că și-au afectat copiii sau că au făcut o greșeală care îi va marca pe viață. Am spus-o de multe ori: "Niciodată nu este prea târziu să fii un părinte mai bun".
Chiar dacă au 4 sau 40 de ani, copiii răspund la dragostea autentică din partea părinților lor.
Efectele greșelilor pot dura ceva mai mult până să fie depășite, dacă puștiul tău este mai mare, dar niciodată nu este imposibil să devii un părinte fericit și încurajator, așa cum îți dorești să fii.
Nu renunţa! Ai absolut tot ce îți trebuie ca să fii un părinte bun.
Acum respiră adânc. Este timpul să renunți la orice te împiedică să fii un părinte fericit!
Articol preluat de pe www.totuldespremame.ro. Puteţi citi aici articolul original.
Comentarii articol (0)