Potrivit OUG nr. 132/2020, modificată de azi prin Legea nr. 58/2021, firma poate aplica o reducere a timpului de muncă de cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, prevăzută în contract, în contextul în care până acum vorbeam de doar 50%. Practic, Kurzarbeit presupune că firma reduce timpul de muncă temporar (lună de lună), în condițiile și pe perioada stării de alertă/urgență/asediu, precum și pe o perioadă de până la trei luni după, adică de la data încetării ultimei perioade în care a fost instituită starea - și face asta pentru ca statul să o ajute financiar.
Condițiile reducerii timpului de muncă sunt, potrivit ordonanței, următoarele:
- măsura afectează cel puțin 10% din numărul de salariați ai unității;
- reducerea activității este justificată de o diminuare a cifrei de afaceri din luna anterioară aplicării măsurii Kurzarbeit sau, cel mult, din luna dinaintea lunii anterioare acesteia cu cel puțin 10% față de luna similară din anul anterior; în cazul ONG-urilor, diminuarea se raportează la veniturile realizate.
Dacă până acum era necesară doar informarea și consultarea înainte a sindicatului, reprezentanților salariaților sau a salariaților în sine, după caz, de acum e necesar acordul organizației sindicale îndreptățite să negocieze contractul colectiv de muncă la nivel de unitate, fie acordul reprezentanților salariaților (cum „se achită” angajatorul de obligația discutării măsurii reducerii timpului de muncă).
Abia apoi se poate emite, cu măcar cinci zile înainte să producă efecte, o decizie de reducere a timpului de muncă în condițiile acestei ordonanțe salariatului căruia i se reduce timpul. Reducerea timpului de muncă se face prin respectiva decizie pentru o perioadă de cel puțin cinci zile lucrătoare, lunar (nu consecutive), angajatorul având obligația de stabilire a programului de muncă pentru întreaga lună. E valabil, totodată, și pentru programul de muncă în ture sau inegal.
Util: Am putea aplica mecanismul Kurzarbeit în cazul celor ce lucrează de acasă?
Ce și cum ceri statului pentru aplicare Kurzarbeit
Cei care anunță autoritățile că aplică mecanismul, depun documentele cerute și îndeplinesc toate condițiile, primesc de la stat o indemnizație de 75% din salariul de bază brut lunar aferent orelor de reducere a programului de lucru. Inițial, modul de calcul al indemnizației a pus numerose probleme contabililor și angajatorilor, nefiind clar cât reprezintă de fapt indemnizația, care se calcula ca o diferență între salariul din contract și suma de bani aferentă orelor efectiv lucrate de salariații - Kurzarbeit. Din acest motiv, unii angajatori au procedat anul trecut la modificarea salariilor de bază, deși nu exista nicio prevedere expresă care să îi abiliteze să facă asta unilateral.
Când se va face decontarea: în cinci zile, cel mult, de la emiterea deciziei date de agenția de muncă:
De asemenea, mai prevede ordonanța, indemnizația este considerată venit de natură salarială, supus, așadar, impozitării și plății contribuțiilor.
Angajatorii trebuie să depună la agențiile de muncă, până la data de 25 a fiecărei luni pentru plata indemnizației din luna anterioară, următoarele documente:
- copie a deciziei privind reducerea timpului de muncă și dovada aducerii acesteia la cunoștința salariaților, prin orice mijloace folosite de angajator în mod obișnuit pentru comunicarea cu angajații;
- declarație pe propria răspundere a angajatorului, din care să reiasă reducerea activității;
- copia acordului încheiat cu organizațiile sindicale/reprezentanții salariaților sau, după caz, dovada informării salariaților, acolo unde nu există organizație sindicală îndreptățită să negocieze contractul colectiv de muncă la nivel de unitate sau reprezentanți ai salariaților;
- lista salariaților care beneficiază de indemnizația Kurzarbeit;
- copia a documentelor de plată a salariilor, cu evidențierea plății indemnizației.
Bine de știut că și dacă cererea e depusă mai târziu, suma aferentă lunii pentru care se face solicitarea se decontează în luna următoare.
Util: Aplicarea mecanismului Kurzarbeit - o decizie ce trebuie analizată de la lună la lună