- de exemplu, dacă solicitantul se află pe teritoriul Marii Britanii sau nu;
- pentru un anumit tip de viză (persoane recunoscute, la nivel internațional, ca autorități în domeniile lor), dacă aplică pentru prima dată sau e vorba de o solicitare ulterioară celei inițiale) etc.
Aici, mai există anumite variații, în funcție de calificările solicitantului și în funcție de domeniile în care aplică - e relevant dacă există o lipsă de personal sau nu. De pildă, în cazurile din urmă, taxa pentru solicitarea vizei costă 484 lire, dacă e vorba de o relație de muncă de până în trei ani și 928 lire, dacă relația depășește trei ani (în ambele situații, e necesar un certificat de sponsorizare, din partea angajatorului).
După aceea, există vizele de studii. În acest caz, cele mai relevante sunt vizele de studii obișnuite, care costă 348 lire, indiferent de unde e făcută solicitarea (înăuntrul sau în afara Marii Britanii). Există, însă, și studenți care merg să studieze în Marea Britanie, pe termen scurt - până în șase luni, respectiv până în 11 luni, pentru cei ce merg să învețe engleza. În cazul primilor, taxa pentru vize costă 97 lire, în timp ce pentru cei din urmă e 186 lire.
În final, sunt relevante vizele pentru cei care vor să își deschidă o afacere în Marea Britanie, despre care am scris mai multe aici. Ele variază după cum e vorba de prima afacere sau nu:
- pentru prima afacere, costurile sunt de 363 lire (dacă solicitarea e făcută din afara Marii Britanii), respectiv 493 lire (dacă solicitarea e făcută din interiorul Regatului);
- pentru ceilalți, costul vizei e de 1.021 lire (dacă solicitarea e făcută din afara Marii Britanii), respectiv 1.277 lire (dacă solicitarea e făcută din interiorul Regatului).
Cei interesați de modificările apărute ulterior ieșirii complete Marii Britanii din UE, atât pentru persoane fizice, cât și pentru firme, pot găsi mai multe detalii aici.
Comentarii articol (0)