Activează serviciul premium pentru acces nelimitat!
avocatnet.ro premium te informează zilnic, în timp real, pe email sau direct în platformă, ori de câte ori se modifică legi importante pentru tine și afacerea ta.
Schemele actuale de plăți pentru agricultură vor fi aplicabile încă doi ani, în perioada 2021 - 2022, conform Ordonanței de urgență (OUG) nr. 11/2021 (oficializată aseară). În mod normal, autoritățile europene ar fi trebuit să pregătească un nou cadru al schemelor, care să se aplice din 2021, dar acesta nu-i gata, astfel că regulile actuale se prelungesc cu încă doi ani.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Schemele actuale de plăți sunt stabilite prin OUG 3/2015, însă valabilitatea lor viza numai perioada 2015 - 2020. Practic, prin OUG nr. 11/2021 (apărută în Monitorul Oficial nr. 191 și aplicabilă din 25 februarie), Guvernul a decis ca aceste prevederi să se aplice și în perioada 2021 - 2022.
Schemele de plăți directe care se vor aplica în continuare sunt următoarele:
1. Schema de plată unică pe suprafață. Schema de plată unică pe suprafață presupune acordarea unei plăți unice pe hectarul eligibil declarat de fermier, decuplată total de producție. Cuantumul plății unice pe suprafață se calculează prin împărțirea plafonului anual alocat schemei la numărul total de hectare eligibile declarate la nivel național în anul respectiv. Cuantumul plății unice pe suprafață se stabilește anual prin hotărâre a Guvernului.
2. Plata redistributivă. Reprezintă o plată anuală destinată fermierilor care au dreptul la plata unică pe suprafață și se acordă gradual pentru primele 30 de hectare ale exploatației agricole, indiferent de suprafața acesteia. Cuantumul plății redistributive și intervalele de suprafață pentru care se acordă această plată se stabilesc anual prin hotărâre a Guvernului.
3. Plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu. Plata se acordă fermierilor care aplică anumite practici (de diversificare a culturilor, de menținere a pajiștilor permanente existente și de prezență a unei zone de interes ecologic pe suprafața agricolă), în funcție de specificul exploatației și/sau de structura culturilor.
4. Plata pentru tinerii fermieri. Schema pentru tinerii fermieri presupune acordarea unei plăți anuale tinerilor fermieri care au dreptul la plata unică pe suprafață. Tineri fermieri sunt cei ce se stabilesc pentru prima dată într-o exploatație agricolă drept conducători șefi ai exploatației sau care s-au stabilit deja în unul dintre cei cinci ani anteriori primei depuneri a unei cereri în cadrul schemei de plată unică pe suprafață. Totodată, aceștia trebuie să aibă cel mult vârsta de 40 de ani în anul depunerii cererii unice. Plata pentru tinerii fermieri se acordă fiecărui fermier pentru o perioadă de cinci ani.
5. Schema de sprijin cuplat. Sprijinul cuplat se poate acorda sectoarelor și producțiilor considerate importante din motive economice, sociale și de mediu și care sunt afectate de anumite dificultăți. Plafonul alocat și, după caz, cuantumul plății pe unitatea de măsură, sectoarele și producțiile, culturile și speciile de animale se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.
6. Schema simplificată pentru micii fermieri. Fermierii incluși în schema simplificată pentru micii fermieri, anterior anului 2021, pot beneficia de o plată anuală de maximum 1.250 euro, în funcție de suprafața declarată eligibilă și/sau numărul de animale eligibile pe care le deține în exploatație. Intrarea în schema simplificată pentru micii fermieri se poate face prin moștenire.
Referitor la ajutoarele naționale tranzitorii, acestea vor fi acordate tot în domeniul vegetal și zootehnic. Aceste ajutoare reprezintă plăți care se acordă fermierilor din sectoarele care au beneficiat de plăți naționale directe complementare în anul 2013. Condițiile specifice de acordare sunt identice cu cele pentru acordarea plăților naționale directe complementare aferente anului 2013. Plafoanele alocate ajutoarelor în sectoarele vegetal și zootehnic se stabilesc anual prin hotărâre a Guvernului.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.