Concret, sancțiunea complementară se poate aplica distinct, după cum urmează:
- suspendare de 15 zile în cazul firmelor care funcționează fără respectarea condițiilor impuse de autorități: în acest caz, se va afișa o atenționare la intrare în care va scrie că activitatea este oprită temporar din cauza nerespectării regulilor; dacă firma va redeschide mai devreme decât trebuie, autoritățile vor aplica un sigiliu, iar ruperea sigiliului va atrage consecințe penale;
- suspendare de 30 de zile în cazul firmelor care funcționează, deși ar trebui să aibă activitatea oprită din cauza restricțiilor impuse de autorități: în acest caz, se va aplica direct sigiliul, iar ruperea acestuia va atrage consecințe penale.
Anterior, firmele ce nu respectau condițiile impuse de autorități riscau o amendă între 1.000 și 5.000 de lei, în timp ce firmele care ignorau faptul că trebuie să aibă activitatea oprită riscau o amendă între 2.000 și 10.000 de lei, conform articolelor 5, 65 și 66 din Legea nr. 55/2020.
Legea a fost inițiată de Guvern și trimisă apoi în Parlament după ce Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a propus, printr-o hotărâre din februarie 2021, ca firmele care nu respectă regulile stabilite în contextul epidemiologic actual să fie sancționate, pe lângă amendă, și cu suspendarea temporară a activității. „Se propune elaborarea unui act normativ prin care să fie instituită măsura complementară a suspendării activității, pe o perioadă determinată, pentru operatorii economici care nu respectă măsurile de prevenire și combatere a răspândirii COVID-19”, scria, mai exact, în Hotărârea CNSU nr. 5/2021.