Finalul anului trecut a adus noi facilități fiscale pentru companiile care au salariați, acestea putând fi folosite pentru a obține scutirea de plata impozitului pe venit și a contribuțiilor la pensii și sănătate.
Noile facilități sunt prevăzute de Legea 296/2020 și se aplică începând cu
veniturile aferente lunii ianuarie 2021. Asta înseamnă că ele devin accesibile efectiv în februarie 2021, odată cu declararea veniturilor pe prima lună a noului an.
1. Bani pentru telemuncă. Se pot acorda lunar până la 400 de lei pentru cheltuielile curente ale telesalariaților cu utilitățile, mobilierul și echipamentele de birou, fără să se datoreze impozit și contribuții.
2. Costurile de vaccinare. Costurile pentru vaccinarea salariaților sunt scutite de impozit și contribuții sociale. Noua prevedere acoperă atât vaccinarea anticoronavirus, cât și alte epidemii ce pot necesita vaccinare, cum ar fi
vaccinarea antigripală. De precizat că, în cazul coronavirusului, angajatorii încă nu pot aplica facilitatea, din moment ce vaccinarea o face momentan exclusiv statul și este gratuită.
3. Acordarea mașinilor de serviciu. Mai precis, acordarea mașinilor de serviciu de către plătitorii de impozit micro și impozit specific se face fără a datora impozit pe venit și contribuții sociale. Până acum, doar plătitorii de impozit pe profit se bucurau de o facilitate în acest sens (deductibilitate limitată).
4. Ajutoarele pentru adopție. Acestea pot fi acordate salariaților fără a se datora pentru ele impozit pe venit și contribuții sociale. Până acum, numai ajutoarele de naștere beneficiau de acest tratament fiscal favorabil.
5. Scutire extinsă în domeniul construcțiilor. Tratamentul fiscal aplicabil veniturilor din contractele de mandat și de management, în domeniul construcțiilor, a fost uniformizat. Astfel, dacă până acum exista o facilitate numai în privința scutirii de impozit pe venit, noua lege a adus, suplimentar, o scutire de contribuția la sănătate și o contribuție redusă pentru pensii - 21,25%.
În mod normal, taxele amintite sunt datorate la stat în următoarele cote: 10% pentru impozitul pe venit, 10% pentru contribuția la sănătate și 25% pentru contribuția la pensii, potrivit regulilor Codului fiscal. Aceste taxe sunt datorate de salariați, însă ele sunt calculate, reținute, declarate și plătite efectiv la stat de către angajator.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.