ACCES PREMIUM
De ce premium?
Construcții: Scutirea de CASS și CAS-ul redus se aplică, începând cu veniturile pe ianuarie, și celor cu contracte de mandat sau management
Începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2021, inclusiv persoanele care au contracte de management sau de mandat beneficiază de unele facilități fiscale stabilite pentru domeniul construcțiilor, conform unei legi recente. Este vorba de scutirea de plata contribuției la sănătate (CASS) și de plata redusă a contribuției la pensii (CAS).
Articolul continuă mai jos
Practic, prin modificarea operată de Legea 296/2020,
tratamentul fiscal aplicabil veniturilor din contractele de mandat și de management, în domeniul construcțiilor, a fost uniformizat. Asta deoarece până acum exista o facilitate, pentru veniturile din aceste contracte, numai în privința scutirii de impozit pe venit.
„Au fost aliniate facilitățile fiscale și pentru persoanele cu contract de management sau de mandat. A fost doar o omisiune din partea legiuitorului -- având în vedere că facilitatea exista deja la impozitul pe venit --, care ne bucurăm că a fost corectată”, au confirmat specialiștii
EY România, în contextul conferinței lor recente de fiscalitate.
Concret, Legea 296/2020 (articolul I, punctele 97, 100 și 118) a făcut o mică ajustare în sensul eliminării precizării conform căreia facilitățile fiscale la CAS și CASS se aplicau numai contractelor individuale de muncă. Din moment ce a dispărut sintagma referitoare la contractele individuale de muncă, facilitățile se pot aplica și contractelor de mandat sau de management.
Care sunt facilitățile? Este vorba de o scutire de CASS (a cărui cotă, în mod normal, era de 10%) și de o reducere a CAS-ului cu 3,75% (adică se plătește 21,25% în loc de 25%). Cealaltă facilitate fiscală, care deja se aplica în cazul contractelor de management și mandat, este scutirea de impozit pe venit (a cărui cotă era, în mod normal, de 10%).
Aceste facilități fiscale
se aplică numai la partea de venit cuprinsă între 3.000 și 30.000 de lei brut, având în vedere că salariul minim brut diferențiat în construcții este de 3.000 de lei. Pentru tot ce depășește 30.000 de lei brut se datorează taxele salariale integrale.
Facilitățile fiscale din domeniul construcțiilor se aplică numai până în anul 2028.
Citește mai mult despre
contract mandat,
contract de mandat,
contract management,
contracte de management,
constructii,
taxe salariale,
taxe salariale constructii,
facilitati fiscale,
facilitati fiscale constructii,
lege 296 din 2020 modificare codul fiscal,
angajatori,
salariati
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (0)