ACCES PREMIUM
De ce premium?
Amenzile pentru unele contravenţii silvice au scăzut, în timp ce altele au fost majorate semnificativ
Amenzile ce vor fi aplicate pentru contravenţiile silvice constatate în acest an au la bază lista preţurilor pe metru cub de material lemnos pe care Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) o stabileşte şi pe care a oficializat-o recent. Dacă unele dintre preţuri s-au înjumătăţit, altele au urcat de aproape trei ori.
Articolul continuă mai jos
Ordinul MMAP nr. 202/2021, ce a fost publicat luni în Monitorul Oficial, stabileşte pentru un metru cub de cherestea de fag exploatat ilegal, ce are la bază preţul de referinţă pentru acest tip de lemn, o amendă de 637 lei, valoare de două ori mai mică decât cea din 2020, respectiv de 1.322 lei. Amendă mai mică va fi aplicată şi pentru metrul cub de cherestea de răşinoase, în acest an ajungând la 640 lei, în scădere de la 719 lei, cât era în 2020.
În schimb, cea mai mare creştere a unei amenzi se înregistrează la buştenii pentru furnir estetic pentru cer şi gârniţă, unde preţurile de referinţă au urcat de trei ori, ajungând la 2.161 lei pentru 2021, faţă de cei 721 lei stabiliţi anul trecut. Lista completă a preţurilor de referinţă pentru material lemnos poate fi consultată în documentul ataşat la finalul acestui articol.
De asemenea, o creştere a amenzilor se înregistrează şi pentru metrul cub de buşteni pentru furnir estetic de stejar sau gorun, unde preţul de referinţă a urcat cu 17% (2.177 lei mc în 2021, faţă de 1.752 lei în 2020).
În schimb, amenzile pentru pomii de Crăciun exploataţi ilegal au crescut cu doar câţiva lei, însă au fost scoase din această listă preţurile pentru brazii de peste trei metri şi molizii de peste cinci metri.
Reamintim că amenzile aplicate contravenţiilor silvice au la bază preţurile de referinţă pentru material lemnos pe care ministrul Mediului le stabileşte în fiecare an printr-un ordin ministerial. Contravenţiile silvice sunt constatate de personalul îndreptăţit prin
Legea nr. 171/2020 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, respectiv personalul silvic din cadrul administratorilor fondului forestier din proprietatea statului, ofiţeri şi agenţi din cadrul Poliţiei Române, Poliţiei de Frontieră Română sau din cadrul Jandarmeriei Române.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)