Ori de câte ori se instituie starea de urgență sau cea de asediu, angajatorii pot cere subvenționarea de către stat a indemnizațiilor salariaților trimiși în șomaj tehnic - opțiune introdusă de câteva luni în Codul muncii. Acum, printr-un ordin oficializat marți, a fost stabilit modelul documentelor necesare acoperirii șomajului tehnic din banii statului, pentru a reflecta modificările apărute spre sfârșitul anului trecut.
După cum spuneam, în ultimele zile ale lui 2020, odată cu apariția Legii 298/2020,
secțiunea din Codul muncii legată de șomajul tehnic a fost modificată substanțial. Astfel, acum e posibilă
subvenționarea indemnizațiilor de șomaj tehnic cu bani de la stat de fiecare dată când se instituie în România starea de urgență sau cea de asediu, fără să fie necesară emiterea unui act normativ special în acest sens.
În acest context a apărut Ordinul Ministerului Muncii nr. 214/2021, document publicat marți în Monitorul Oficial nr. 350. Odată cu apariția ordinului ce conține
modelul actelor necesare angajatorilor pentru acoperirea, din bani de la stat, a indemnizației de șomaj tehnic, măsura este pe deplin aplicabilă.
Atenție: Aceste documente
NU pot fi folosite de angajatori pentru a cere subvenționarea șomajului tehnic
în timpul stării de alertă - pentru această situație rămân valabile regulile din OUG 30/2020 și din actele date pentru aplicarea sa.
Concret, acum a apărut
modelul oficial al cererii, al declaraţiei pe propria răspundere şi al listei persoanelor care urmează să beneficieze de indemnizaţia de șomaj.
„În cazul suspendării temporare a activității și/sau a reducerii acesteia ca urmare a decretării stării de asediu sau stării de urgență (...), salariații afectați de activitatea redusă sau întreruptă, care au contractul individual de muncă suspendat, beneficiază de o indemnizație plătită din bugetul asigurărilor pentru șomaj, în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut”, apare acum în Codul muncii.
Modificările aduse anul trecut Codului muncii stabilesc că statul va acoperi indemnizațiile de șomaj tehnic în baza cererilor trimise de angajatori, prin e-mail, la agențiile teritoriale de ocupare a forței de muncă. Documentele se vor depune în luna curentă
pentru plata indemnizației din luna anterioară.
Apoi, statul va face plata indemnizațiilor în
cel mult 15 zile de la depunerea documentelor. Sumele vor trebui să ajungă la salariat în termen de cel mult trei zile lucrătoare de la primirea lor de către angajator.
E important de menționat aici că angajatorii nu vor avea voie să desființeze locurile de muncă ale persoanelor trimise în șomaj tehnic, interdicția fiind valabilă pentru o perioadă egală cu cea în care statul a subvenționat șomajul tehnic pentru respectivele locuri de muncă.
În cazul restricțiilor apărute atunci când este instituită starea de alertă (ca acum),
indemnizațiile pentru șomajul tehnic se acordă în baza OUG 30/2020 și a normelor date pentru aplicarea acesteia. Pe de altă parte, regulile din Codul muncii și actele date pentru aplicarea lor se vor aplica doar pe viitor și numai dacă se va declara stare de urgență sau de asediu.