Regulile de bază pentru subvenționarea șomajului tehnic din banii statului sunt cuprinse în OUG 30/2020, care a fost simplificată luni prin OUG 32/2020. Ideea modificărilor este de a da același ajutor tuturor angajatorilor afectați, fără să se mai facă o diferențiere între aceștia.
Astfel, documentația pentru a cere ajutorul Guvernului este reprezentată de:
-
o cerere semnată și datată de reprezentantul legal al angajatorului, care se depune prin e-mail la agenția teritorială de ocupare a forței de muncă, împreună cu:
- o declarație pe propria răspundere;
- lista persoanelor care urmează să beneficieze de indemnizația de șomaj tehnic, asumată de reprezentantul legal al angajatorului.
Modelele acestor trei documente urmează să fie stabilite prin ordin al Ministerului Muncii. Ceea ce înseamnă că angajatorii trebuie să aștepte apariția modelelor pentru a completa și a depune documentația necesară.
Inițial, se stabilise ca angajatorii cu afacerile închise din decizia autorităților să depună un certificat de stare de urgență, nu o declarație pe propria răspundere, dar prin OUG 32/2020 s-a renunțat la necesitatea acestui certificat.
Documentele necesare se depun la începutul lunii curente pentru plata indemnizației aferente lunii anterioare. Mai precis, pentru șomajul tehnic aferent perioadei 16-31 martie 2020, documentația se depune la începutul lunii aprilie 2020. Iar pentru șomajul tehnic aferent perioadei 1-14 aprilie, documentația se depune la începutul lunii mai 2020. Cele două perioade reprezintă intervalul actual al stării de urgență, care însă va putea fi prelungit dacă este necesar.
Banii pentru indemnizațiile brute vin în cel mult 15 zile de la solicitare și apoi indemnizațiile nete pot fi plătite salariaților în trei zile lucrătoare. Apoi, angajatorul depune declarația 112 și virează la stat ce rămâne până la data de 25 a lunii următoare primirii banilor de la stat - taxele aferente (contribuțiile de pensii și sănătate și impozitul pe venit). Cu alte cuvinte: șomajul tehnic este plătit direct din banii statului.
Indemnizația de șomaj tehnic este de 75% din salariul de bază și este suportată, în mod normal, de către angajator, conform Codului muncii. Dacă statul subvenționează indemnizația, suma acordată este de maximum 75% din câștigul salarial mediu brut valabil în 2020.
Salariații aflați în șomaj tehnic au contractele individuale de muncă suspendate la inițiativa angajatorului, din cauza întreruperii temporare a activității din motive economice, tehnologice, structurale sau altele asemănătoare.