Luna martie 2021 vine cu termene importante pentru companii și PFA-uri. Printre altele, avem termenul-limită pentru accesarea celor trei mecanisme temporare de gestionare a datoriilor la stat, prima tranșă de plată a taxelor și impozitelor locale, declararea și plata impozitului pe profit pe anul 2020, schimbarea regimului de impozitare aplicat în acest an, dar și ultimele zile ale mecanismului temporar de rambursare a TVA-ului. Iată, în detaliu, la ce chestiuni trebuie să fii atent în săptămânile următoare.
1. Raportări importante pentru 1 martie. Începutul lunii martie vine cu o obligație de a
raporta aranjamente fiscale transfrontaliere. Mai exact, până la 1 martie se face raportarea retroactivă a aranjamentelor fiscale transfrontaliere implementate între 25 iunie 2018 și 30 iunie 2020. Totodată, este termenul pentru
depunerea declarației de inactivitate. Entitățile care n-au desfășurat activitate de la înființare și până la finalul exercițiului financiar 2020 trebuie să depună, la unitățile Ministerului Finanțelor, o declarație de inactivitate, în locul situațiilor financiare anuale.
2. De la 1 martie se schimbă și etichetele energetice de pe electrocasnice. Comercianții de produse electrocasnice, inclusiv cei online, au obligația de a schimba etichetele energetice folosite. Mai exact, noile etichete înlocuiesc scara folosită până acum pentru indicarea consumului de energie electrică (de la A+++ la D) cu una mai simplă și mai ușor de înțeles (de la A la G).
3. Starea de alertă ține până pe 13 martie, dar probabil va fi prelungită. Ținând cont de numărul ridicat al îmbolnăvirilor cu coronavirus și de stadiul actual al campaniei de vaccinare, e foarte probabil ca Guvernul să continue prelungirea perioadei cu restricții.
4. Până pe 15 martie se mai depun cereri de amânare a ratelor la credite. Firmele și persoanele fizice pot cere suspendarea ratelor la credite pentru o perioadă de până la nouă luni. Ratele pot fi suspendate atât pentru creditele pentru care s-a obținut deja suspendarea obligaţiilor de plată în 2020, cât și pentru cele pentru care nu s-a aplicat această facilitate.
5. Perioada în care Fiscul acordă asistență privind declarația unică se încheie pe 15 martie. Anual, între 15 ianuarie și 15 martie, în localitățile care n-au nicio unitate a Fiscului, la primării se acordă asistență PFA-urilor (și nu numai) care trebuie să depună declarația unică. Deși termenul de depunere a declarației unice a fost mutat definitiv pe 25 mai, termenul pentru acordarea asistenței în primării rămâne, cel puțin momentan, cel vechi.
6. Până pe 15 martie trebuie depusă o declarație necesară impozitării clădirilor mixte. Pentru stabilirea acestui impozit, persoanele fizice care, la sfârșitul anului 2020, aveau în proprietate clădiri cu destinație mixtă trebuie să depună o declarație pe propria răspundere din care să reiasă suprafața folosită în scop nerezidențial.
7. Trei obligații importante pentru plătitorii de impozit pe profit trebuie rezolvate până pe 25 martie. Prima și cea mai importantă este depunerea declarației de impozit pe profit (formularul 101) pentru anul 2020. Atenție: Abia din 2022 termenul va fi stabilit, pentru câțiva ani, pe 25 iunie. De asemenea, până la acel termen, plătitorii de impozit pe profit trebuie să depună o declarație informativă (formularul 107) privind beneficiarii sponsorizărilor din 2020 și să aibă pregătit
dosarul prețurilor de transfer (anul acesta trebuie ținut cont de reguli noi).
8. Din 30 martie intră în vigoare noul model al formularului 700. Noul model al declarației va permite tuturor contribuabililor efectuarea electronică a tuturor mențiunilor ulterioare înregistrării fiscale, inclusiv a celei privind solicitarea de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată. Practic, declarația electronică 700 va deveni o alternativă pentru mai multe formulare deja existente.
9. Cele trei mecanisme temporare pentru gestionarea datoriilor la stat mai pot fi accesate doar până la 31 martie. Companiile și persoanele fizice care au acumulat datorii la stat, de când a început criza coronavirusului, mai au puțin timp la dispoziție pentru a accesa unul dintre cele trei mecanisme temporare pentru gestionarea creanțelor - amnistia fiscală din OUG 69/2020, eșalonarea simplificată la plată din OUG 181/2020 și restructurarea financiară din OG 6/2019. Iată ce recomandă specialiștii să alegi și din ce motive.
10. Ultima zi a lunii martie este termenul pentru prima tranșă a taxelor și impozitelor locale pe proprietăți. De anul acesta, firmele trebuie să știe că există anumite schimbări la regulile aplicabile impozitelor și taxelor locale. Printre acestea, se numără anumite modificări aduse felului cum se stabilește impozitul pe clădirile mixte, dar și necesitatea de a face mai rar reevaluarea clădirilor.
11. Ziua de 31 martie este, momentan, ultima scutită de impozit specific în 2021. Scutirea de la plata impozitului specific se aplică pentru perioada dntre 1 ianuarie și 31 martie 2021. Logica măsurii e de a ajuta firmele din sectorul turistic și de alimentație publică de a se redresa mai ușor, ca urmare a efectelor economice suferite în pandemie și a restricțiilor autorităților. N-ar fi exclus, însă, să vedem și alte scutiri în acest an.
12. Schimbarea regimului de impozitare se face până la 31 martie. Mai precis, vorbim despre
trecerea de la impozit pe profit la impozit micro și invers, dar și despre
intrarea sau ieșirea din impozitul specific. Toate aceste operațiuni se pot face folosind fie formularul 010, fie alternativa - formularul 700.
13. Ultima zi din martie e și ultima zi de suspendare a amenzii pentru neconectarea caselor de marcat. La 31 martie se încheie perioada în care amenda (între 8.000 și 10.000 de lei) care poate fi dată firmelor ce nu-și conectează casele de marcat cu jurnal electronic la sistemul de monitorizare al Fiscului este suspendată temporar. Până la acea dată, Fiscul estimează că va finaliza procesul de conectare al aparatelor achiziționate și puse în funcțiune din 2018 și până în ianuarie 2021. N-ar fi exclus să vedem o prelungire a perioadei fără amenzi.
14. Rambursarea TVA cu control ulterior, ca regulă temporară, se mai face numai până la 31 martie. Actualmente, TVA-ul se rambursează numai cu control ulterior, însă revenirea la normal este programată pentru prima zi a lunii aprilie 2021 (asta dacă Guvernul nu prelungește din nou măsura din OUG 48/2020).
Notă: Această sinteză este scrisă și publicată de obicei în primele zile ale lunii. Sunt șanse mari ca ulterior publicării să apară schimbări la chestiunile incluse în sinteză (de exemplu, amânări de termene sau prelungiri de perioade) sau să apară chestiuni care nu erau prevăzute de redacție la începutul lunii (de exemplu, prevederi stabilite prin legi sau ordonanțe noi).