Primul termen important pentru firme este chiar azi. Astfel, până diseară, companiile care n-au avut activitate de la momentul înființării și până la finele anului trecut sunt obligate să depună, la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice, o declarație de inactivitate. Acest lucru scutește firma de depunerea bilanțurilor.
Totodată, astăzi începe și perioada (2 martie - 15 mai 2020) în care fermierii pot depune cererile unice de plată pentru anul 2020. Totuși, cererile se vor putea depune și după data de 15 mai 2020, timp de 25 de zile calendaristice, dar doar cu penalizări.
Apoi, până în 15 martie, în localitățile în care nu există nicio unitate a Fiscului, la primării se acordă asistență persoanelor fizice autorizate care trebuie să depună declarația unică. Chiar dacă, în luna februarie, s-a decis ca declarația unică să fie depusă în 2020 până pe 25 mai (față de 15 martie, care-i termenul obișnuit), termenul-limită pentru acordarea asistenței în primării rămâne același, respectiv 15 martie.
Un alt termen de care ar trebui să știe reprezentanții firmelor este 25 martie. Astfel, în această zi este termenul-limită pentru depunerea declarației de impozit pe profit pentru 2019. În esență, obligația de declarare și achitare a impozitului pe profit pentru anul 2019 vizează companiile care au afaceri de la un milion de euro în sus.
Tot până în 25 martie, plătitorii de impozit pe profit trebuie să depună declarația referitoare la sponsorizările pe care le-au făcut în 2019. Mai exact, aceștia trebuie să depună declarația 107.
De asemenea, 25 martie este ultima zi în care firmele trebuie să întocmească dosarul prețurilor de transfer. Deși în mod normal vorbim de o obligație pentru firmele mari, în anumite situații, inclusiv cele medii sau mici pot fi nevoite să aibă un dosar al prețurilor de transfer.
În fine, ultima zi a lunii aduce un alt termen important pentru firme. Este vorba, mai exact, despre ultima zi în care se mai poate plăti prima tranșă a impozitelor locale pentru clădiri, terenuri sau mașini. A doua tranșă se va putea plăti până în 30 septembrie.
În 31 martie este și termenul anual de raportare a trecerii de la impozit pe profit la impozitul pe veniturile microîntreprinderii sau invers. Această schimbare apare atunci când o firmă nu se mai încadrează la unul dintre cele două sisteme.
Pe de altă parte, anumite firme pot fi obligate să treacă de la impozitul pe profit la impozitul specific, termenul anual de raportare a trecerii sau ieșirii din regimul de impozitare specific fiind 31 martie.
Totodată, până la 31 martie, Fiscul trebuie să aprobe declarația privind aranjamentele fiscale transfrontaliere. Cei care vor fi obligați să raporteze anumite tranzacții transfrontaliere vor fi fiscaliștii care sfătuiesc firmele, adică notarii, contabilii sau consultanții fiscali (ca intermediari), dar, uneori, și companiile în sine.