ACCES PREMIUM
De ce premium?
Reminder: Ești plătitor de impozit pe profit? Iată trei obligații legale majore care trebuie îndeplinite până mâine
Companiile care plătesc impozit pe profit (cele cu afaceri de la un milion de euro în sus, în principal) trebuie să rezolve până la 25 martie 2021 trei obligații fiscale majore. Vorbim despre declararea și plata impozitului pe profitul din 2020, declararea sponsorizărilor de anul trecut și pregătirea dosarului prețurilor de transfer.
Articolul continuă mai jos
1. Declararea și plata impozitului pe profit pentru anul 2020. Raportarea se face online, către Fisc, cu ajutorul versiunii electronice a declarației fiscale 101. Tot până în 25 martie trebuie făcută și achitarea impozitului de 16% pentru profitul anului anterior. Atenție: Având în vedere multitudinea de noutăți fiscale apărute anul trecut, în special în decembrie, e bine să știm că doar unele dintre ele se aplică la raportarea din 2021.
Riscuri asociate: Cei care ratează termenul de declarare și plată riscă amenzi de la 500 la 5.000 de lei, dar și aplicarea de dobânzi, penalități de întârziere și penalități de nedeclarare, conform Codului de procedură fiscală.
2. Declararea sponsorizărilor făcute în anul 2020. Raportarea se face online, către Fisc, cu ajutorul versiunii electronice a formularului 107. Declarația informativă trebuie depusă atât de plătitorii de impozit pe profit, cât și de plătitorii de impozit mixt (impozit pe profit + impozit specific). În acest context, amintim că anul 2020 a adus unele noutăți în privința rambursărilor de sponsorizări.
Risc asociat: Nedepunerea la termen a unei declarații informative se poate sancționa cu amenzi de la 500 la 5.000 de lei, potrivit Codului de procedură fiscală.
3. Pregătirea dosarului prețurilor de transfer este o obligație ce revine marilor contribuabili. Totuși, și contribuabililor medii și mici li se poate cere să prezinte acest dosar, însă numai în cadrul unei inspecții fiscale. Din moment ce 2020 a fost un an cu totul atipic, din cauza pandemiei de coronavirus, atât contribuabilii, cât și autoritățile trebuie să dea dovadă de flexibilitate în 2021, în ceea ce privește întocmirea, respectiv verificarea dosarului prețurilor de transfer, așa cum reiese din ghidul pus la dispoziție de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.
Risc asociat: Nerespectarea termenului-limită poate aduce marilor contribuabili, așa cum scrie în Codul de procedură fiscală, o amendă de la 12.000 la 14.000 de lei.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)