Deoarece au cules câteva sute de ghiocei protejați de lege, iar o parte dintre ei au fost luați cu tot cu bulbi, autoritățile au aplicat amenda maximă stabilită de OUG 195/2005 privind protecția mediului.
Mai exact, potrivit OUG 195/2005, amenzile ce pot fi aplicate în astfel de situații sunt cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei, pentru persoanele fizice, și între 30.000 și 60.000 de lei, în cazul celor juridice. Aceste amenzi se pot da, printre altele, pentru nerespectarea:
- obligației persoanelor fizice și juridice de a nu exercita acțiuni care să ducă la distrugerea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice de pe cuprinsul țării;
- interdicției privind desfășurarea de activități de recoltare, capturare și/ sau de achiziție și comercializare pe piața internă a plantelor și animalelor din flora și fauna sălbatică, terestră și acvatică, sau a unor părți ori produse ale acestora, în stare vie, proaspătă ori semiprelucrată, de persoane fizice sau juridice neautorizate de autoritățile publice teritoriale pentru protecția mediului.
După cum apare în ordonanță, “[p]entru speciile de plante și animale sălbatice terestre, acvatice și subterane, prevăzute în anexele nr. 4 A și 4 B, cu excepția speciilor de păsări, și care trăiesc atât în ariile naturale protejate, cât și în afara lor, sunt interzise”:
- orice formă de recoltare, capturare, ucidere, distrugere sau vătămare a exemplarelor aflate în mediul lor natural, în oricare dintre stadiile ciclului lor biologic;
- perturbarea intenționată în cursul perioadei de reproducere, de creștere, de hibernare și de migrație;
- deteriorarea, distrugerea și/ sau culegerea intenționată a cuiburilor și/ sau a ouălor din natură;
- deteriorarea și/ sau distrugerea locurilor de reproducere ori de odihnă;
- recoltarea florilor și a fructelor, culegerea, tăierea, dezrădăcinarea sau distrugerea cu intenție a acestor plante în habitatele lor naturale, în oricare dintre stadiile ciclului lor biologic;
- deținerea, transportul, vânzarea sau schimburile în orice scop, precum și oferirea spre schimb sau vânzare a exemplarelor luate din natură, în oricare dintre stadiile ciclului lor biologic.
Anexele amintite mai sus conțin o serie de specii de plante și de animale de interes comunitar sau național. Dintre acestea putem aminti plantele garofiță, gladiolă, brândușă, lalea galbenă și bujorul, iar ca animale, castorul, lupul, ursul brun, pisica sălbatică, râsul, delfinul, vipera, lostrița, șalăul vărgat etc.
Atunci când vine vorba despre păsări, OUG 57/2007 stabilește că, pentru a proteja toate speciile, inclusiv pe cele migratoare, sunt interzise capturarea și uciderea lor, deteriorarea, distrugerea sau culegerea intenționată a cuiburilor și/sau a ouălor din natură ori perturbarea intenționată, în special în cursul perioadei de reproducere sau de maturizare.
Interesant de remarcat e faptul că este interzisă culegerea ouălor din natură și păstrarea acestora, chiar dacă sunt goale. Astfel, deținerea unui ou gol aparținând speciilor protejate poate duce, cel puțin teoretic, la o condamnare cu închisoarea.
Comentarii articol (0)