La modul concret, prin măsurile propuse acum, autoritățile vor schimbarea modului în care este organizată creșterea porcilor în țara noastră, în principal, pentru limitarea transmiterii pestei africane de la mistreți la porcii domestici.
Măsurile cuprinse în proiectul de OUG se vor aplica tuturor crescătorilor de porci, indiferent dacă vorbim despre cei ce cresc animalele în propria gospodărie și pentru consumul personal sau despre firme care au exploatații comerciale de porci.
După cum stabilește proiectul, regulile sunt diferite pentru cei ce cresc porci în gospodărie și cei ce au exploatații comerciale de porci. Mai exact, cei ce cresc porci în gospodărie vor trebui, dacă n-o fac deja, să respecte următoarele cerinţe minime:
- să nu hrănească porcii cu resturi alimentare și/sau cu alte subproduse de origine animală;
- să ţină porcii în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcii din alte exploataţii sau cu porci sălbatici;
- să îngrijească porcii astfel încât să nu existe posibilitatea de contact între cei din exploataţie şi orice carcasă sau parte de carcasă provenite de la porcii sălbatici (porci vânați sau morți, carne şi subproduse rezultate de la acestea);
- să ofere facilități pentru persoana care lucrează cu porcii - spațiu destinat schimbării hainelor și încălțămintei la intrarea și ieșirea în/din adăpostul porcilor;
- să amenajeze dezinfectoare pentru încălțăminte, atât la intrarea, cât și la ieșirea din exploatație și din adăpost;
- să nu intre în exploataţia de porci, timp de 48 ore, dacă participă la activități de vânătoare;
- să notifice medicul veterinar oficial/ medicul veterinar de liberă practică împuternicit cu privire la orice modificare a stării de sănătate a porcilor, orice sacrificare pentru consum familial efectuată în exploatație, precum și orice modificare constatată la nivelul carcasei şi/sau organelor sau orice mortalitate apărută la porcii pe care îi deţine în exploataţie;
- să nu crească în exploatație scroafe și/sau vieri folosiți pentru reproducere (nu se aplică exploataţiilor comerciale);
- să nu hrănească porcii cu furaje de origine vegetală pe o perioadă de cel puțin 30 de zile de la recoltarea acestora;
- să nu folosească așternut vegetal pe o perioadă de cel puțin 90 de zile de la recoltare;
- exploatațiile trebuie să fie construite astfel încât nici un porc sălbatic sau alte animale să nu poată pătrunde în adăpostul porcilor (de exemplu, câini, pisici etc.).
Conform proiectului, persoanele fizice care nu vor respecta regulile de mai sus vor risca amenzi cuprinse între 1.500 și 3.000 de lei, în timp ce firmele vor risca amenzi de la 3.000 la 6.000 de lei.
Atenție! Proiectul de OUG nu se aplică acum. Acesta trebuie aprobat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.
Comentarii articol (0)