Regulamentul european 953/2021, ce introduce certificatul verde privind COVID-19, a intrat în vigoare chiar astăzi, după publicarea în Jurnalul Oficial al UE, dar se va aplica efectiv în toate statele membre, deci și în România, de la 1 iulie 2021 și până la 30 iunie 2022.
Concret, certificatul verde digital privind COVID-19 este un document ce poate avea trei forme:
- certificatul care atestă vaccinarea împotriva coronavirusului, care este eliberat în statul în care s-a făcut efectiv vaccinarea;
- certificatul care atestă existența unui rezultat negativ la testarea pentru depistarea COVID-19 (teste RT-PCR, LAMP, TMA și antigenic rapid), care este eliberat în statul în care s-a făcut testarea (indică tipul testului, data efectuării și rezultatul);
- certificatul care atestă vindecarea în urma infectării cu SARS-CoV-2, care este eliberat în urma unui rezultat pozitiv al unui test RT-PCR, LAMP sau TMA; certificatul se emite după cel puțin 11 zile de la confirmarea infectării prin testare și este valabil cel mult până în a 180-a zi de la confirmarea infectării prin testare.
În toate trei cazurile, certificatul verde privind COVID-19 poate fi emis fie în format tipărit, fie în format electronic, fie în ambele formate (emiterea se face la alegere), iar acesta este gratuit. Documentul emis de o țară din UE va fi recunoscut și acceptat în oricare altă țară din UE (inclusiv Liechtenstein, Elveția, Islanda și Norvegia), atunci când cetățenii Uniunii pleacă peste granițe. Verificarea documentului la intrarea într-o țară din UE se va face prin simpla scanare a codului QR care va figura pe fiecare certificat (codul conține toate informațiile necesare despre titular și situația sa medicală).
„Se eliberează un certificat separat pentru fiecare vaccinare, rezultat al testării sau vindecare. Un astfel de certificat nu conține date din certificate anterioare, cu excepția cazului în care se prevede altfel în prezentul regulament”, este precizat în regulamentul european. Teoretic, certificatul va fi emis direct de către entitățile care se ocupă de vaccinare (centrul de vaccinare, de exemplu) sau testare (centrul de testare, de exemplu), așa cum reiese din datele puse la dispoziție de autoritățile europene.
Cine vrea să plece în alte state din UE poate verifica aici unde este folosit deja certificatul verde digital, deoarece mai multe țări deja au început să-l foloseacă. România a făcut deja testele necesare pentru implementarea documentului și este pregătită să-l emită de la 1 iulie 2021.
Important! Rolul certificatului verde este de a facilita călătoriile în interiorul UE. Deținerea certificatului nu va fi o condiție obligatorie pentru a putea beneficia de libertatea de circulație în interiorul Uniunii. În același timp, certificatul nu va fi considerat document de călătorie, astfel că cetățenii UE vor avea nevoie în continuare de cartea de identitate. În orice caz, se va putea călători și fără certificatul digital privind COVID-19, dar cei care nu-l au vor putea fi supuși anumitor restricții (carantinarea, de exemplu).
Comentarii articol (4)