ACCES GRATUIT
UPDATE: Consultațiile la distanță, acordate, în continuare, fără să fie nevoie de card de sănătate sau bilet de trimitere. Măsura e oficială
În continuare, pentru consultațiile la distanță acordate de medicii de familie și de medicii specialiști din ambulatoriul clinic nu va fi necesară prezentarea cardului de sănătate sau a biletului de trimitere, potrivit unei ordonanţe oficializate aseară, măsura fiind luată pentru a reduce numărul drumurilor pe care trebuie să le facă pacienţii la medic şi astfel pentru a reduce riscul de îmbolnăvire, inclusiv cu COVID-19.
Articolul continuă mai jos
OUG 44/2022, publicată joi în Monitorul oficial nr. 373, reglementează condițiile în care se vor acorda anumite servicii medicale în continuare, după ce, acum aproximativ o lună, starea de alertă a fost eliminată.
Mai exact,
“(...) consultațiile medicale la distanță (...) se acordă și se validează fără a fi necesară utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate sau a documentelor înlocuitoare ale acestuia (...)”, scrie, printre altele, în actul normativ oficializat.
Potrivit regulilor actuale, consultațiile medicale ce pot fi acordate la distanță sunt cele din asistența medicală primară și din ambulatoriul de specialitate clinic.
În plus, la distanță pot fi acordate inclusiv unele servicii conexe necesare actului medical, prevăzute în pachetele de servicii medicale. Consultațiile medicale la distanță sunt cele care au loc fără prezența fizică a pacientului în cabinet, adică cele desfășurate prin orice mijloace electronice de comunicare, precum telefonul sau computerul.
Atenție! Excepțiile de la validarea cardului de sănătate și de la obligația prezentării unui bilet de trimitere se aplică
doar în cazul consultațiilor medicale la distanță. Pentru toate celelalte servicii medicale sau consultații este necesară validarea cu cardul de sănătate sau prezentarea unui bilet de trimitere.
Aceeași ordonanță stabilește prelungirea aplicării unor măsuri gândite pentru durata stării de alertă. Mai exact, ea stabilește asigurarea accesului cât mai rapid, respectiv în cel mult cinci zile de la solicitarea lor, al asiguraților la investigații medicale paraclinice efectuate în regim ambulatoriu, pentru investigaţiile necesare monitorizării pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19 după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare, dar și pentru pacienții diagnosticați cu unele boli cronice.
Prelungirea aplicării măsurilor a fost stabilită, așa cum apare și în preambulul ordonanței,
“având în vedere necesitatea asigurării continuității serviciilor din cadrul unor programe naționale de sănătate curative și, de asemenea, a investigațiilor paraclinice efectuate în regim ambulatoriu, necesare monitorizării pacienților diagnosticați cu COVID19 în timpul bolii și după boală, precum și a pacienților diagnosticați cu unele boli cronice cu impact major asupra sănătății”.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)