În vara anului trecut, s-a stabilit că declarația privind beneficiarii reali nu mai trebuie depusă anual, ci doar la înregistrarea unei firme la Registrul Comerțului și doar când apar ulterior modificări privind beneficiarii reali. În același timp, s-a stabilit că, la înregistarea la Registrul Comerțului, declarația privind beneficiarii reali nu mai trebuie depusă de persoanele juridice constituite doar din asociați persoane fizice.
Prin Legea 101/2021, aceste două obligații sunt reintroduse, din 30 aprilie 2021, în Legea 129/2019, astfel că declarația privind beneficiarii reali va trebui depusă:
- la înregistrarea unei firme la Registrul Comerțului;
- anual, în 15 zile de la aprobarea (nu de la depunerea) situațiilor fianciare pentru anul precedent;
- de fiecare dată când apar modificări privind beneficiarii reali, în termen de 15 zile de la data apariției modificărilor.
Conform deputaților, apariția Legii 108/2020 a declanșat o reacție negativă din partea autorităților europene. Acestea au considerat că modificările operate anul trecut nu mai asigurau o transpunere corectă a directivei europene pe care România trebuie să o respecte în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor. Deși autoritățile române au explicat autorităților europene care a fost logica simplificărilor, acestea din urmă n-au fost mulțumite de lămuriri și au declanșat o procedură de infringement împotriva României. Astfel, dacă nu se reintroduceau cele două obligații amintite mai sus, țara noastră risca amendarea.
„Nesoluționarea acestei problematici în termenul solicitat de Comisia Europeană (două luni) ar însemna o a treia abatere a României în ceea ce privește transpunerea corectă și completă în legislația internă a actelor normative de drept unional în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului, fapt ce ar fi de natură să conducă la acțiuni și sancțiuni mai ferme din partea Comisiei Europene”, explicau deputații.
Dacă ar fi să prezentăm situația cronologic, iată cum ar arăta:
- 21 iulie 2019 - Intră în vigoare Legea 129/2019, cea care a introdus în România obligația de declarare a beneficiarilor reali atât la înființarea firmelor, cât și anual și ori de câte ori apar modificări privind beneficiarii reali.
- 9 iulie 2020 - Intră în vigoare Legea 108/2020, cea care a eliminat obligația de a depune anual declarația privind beneficiarii reali și care a scutit complet de depunerea declarației persoanele juridice constituite numai din asociați persoane fizice. Acest lucru s-a petrecut înainte să se împlinească primele termene-limită de raportare a beneficiarilor reali.
- 30 aprilie 2021 - Intră în vigoare Legea 101/2021, care reintroduce declarația anuală privind beneficiarii reali ai firmelor și care elimină scutirea de depunere pentru persoanele juridice constituite numai din asociați persoane fizice.
- 31 mai 2021 - Termenul pentru depunerea la Ministerul Finanțelor a situațiilor financiare pentru anul 2020. În preajma acestui termen va trebui transmisă la Registrul Comerțului declarația anuală privind beneficiarii reali, de către toate firmele (desigur, cine aprobă bilanțurile mai repede de 31 mai trebuie să depună mai repede și declarația privind beneficiarii reali).
Comentarii articol (7)