Această clarificare din partea specialiștilor vine în contextul în care, anul trecut, după ce fusese scoasă obligația de raportare anuală prin declarație a beneficiarilor, pe fondul stării de alertă, Guvernul a decis să mai amâne termenul de depunere a declarației pentru firmele care erau deja înființate la data de 21 iulie 2019 (care vizează, practic, o primă și unică declarare a beneficiarilor la registru) - și a stabilit, prin OUG nr. 191/2020, că aceste firme au 90 de zile la dispoziție, după finalizarea stării de alertă, ca s-o depună.
"Ieri, în ședința de coaliție, s-a decis ca declarația de beneficiar să fie amânată până la 1 octombrie. Până atunci, vom încerca să convingem coaliția să revenim la sistemul din Austria. Adică sistemul care s-a aplicat și anul trecut în România, prin legea 108/2020, care nu chinuie sute de mii de firme cu o birocrație inutilă", a declarat astăzi Claudiu Năsui pe pagina sa de Facebook.
"Declarația de beneficiar real este o declarație de aproximativ 10 foi, prin care statul ne cere informații pe care le are deja. Și ni le cere nu numai o dată, ci în fiecare an, chiar dacă nu se schimbă nimic. Reușisem să eliminăm această declarație anul trecut, dar ea a revenit din cauza unui amendament care a fost strecurat pe furiș într-o lege anul acesta", a adăugat ministrul economiei.
De altfel, conform deputaților, apariția Legii nr. 108/2020, care a adus modificări legislației privind spălarea banilor, a declanșat o reacție negativă din partea autorităților europene. Acestea au considerat că modificările operate anul trecut nu mai asigurau o transpunere corectă a directivei europene pe care România trebuie să o respecte în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor. Deși autoritățile române au explicat autorităților europene care a fost logica simplificărilor, acestea din urmă n-au fost mulțumite de lămuriri și au declanșat o procedură de infringement împotriva României. Astfel, dacă nu se reintroduceau cele două obligații amintite mai sus, țara noastră risca amendarea.
Care este situația legislativă a declarației în acest moment
La sfârșitul lunii aprilie 2021, a intrat în vigoare legea care reintroduce obligația companiilor de a depune în fiecare an declarația privind beneficiarii reali.
Din moment ce respectivul act normativ nu stabilește nicio excepție de depunere pentru anul acesta, începând chiar din 2021, firmele ar trebui să declare și beneficiarii reali, termenul pentru întocmirea și transmiterea acestor informații fiind de 15 zile de la aprobarea situațiilor financiare anuale.
Termenul până la care companiile sunt obligate să finalizeze întocmirea și transmiterea raportărilor este 31 mai, potrivit legislației contabile. De situațiile financiare și momentul aprobării lor este însă legat termenul depunerii declarației anuale privind beneficiarii reali, de 15 zile de la aprobarea situațiilor financiare anuale. Așadar, declarația privind beneficiarii reali trebuie depusă, cel mai târziu, conform specialiștilor de la CMS, până pe 15 mai.
“Declarația anuală (…) trebuie depusă la Registrul Comerțului în termen de 15 zile de la aprobarea situațiilor financiare anuale. Termenul-limită pentru depunerea situațiilor financiare în 2021 (inclusiv aprobarea situațiilor financiare) este sfârșitul lunii mai. Prin urmare, declarația anuală privind beneficiarii reali pentru 2021 trebuie depusă până cel târziu la jumătatea lunii mai”, menționează specialiștii de la CMS.
Amenzile pentru nedepunerea la timp a declarației pentru cei care sunt obligați să o facă pornesc de la 5.000 de lei și pot ajunge până la 10.000 de lei.
Reamintim că obligația de depunere a declarației privind beneficiarii reali pentru firmele, asociațiile și fundațiile (ONG-uri) vizate a fost introdusă în legislație în urmă cu aproape doi ani, pe 21 iulie 2019.
Cu toate acestea, abia noua reglementare privind declarația cu beneficiarii reali, așa cum sunt ei definiți în lege, restabilește, practic, regulile anterioare privind depunerea ei în trei contexte:
- la înregistrarea unei firme la Registrul Comerțului;
- anual, în 15 zile de la aprobarea situațiilor financiare pentru anul precedent;
- de fiecare dată când apar modificări privind beneficiarii reali, în termen de 15 zile de la data apariției modificărilor.
De asemenea, ONRC recomandă, pentru declararea anuală a beneficiarilor reali, depunerea online sau prin poștă ori curier.
Dacă ar fi să prezentăm situația cronologic, iată cum ar arăta:
- 21 iulie 2019 - Intră în vigoare Legea nr. 129/2019, cea care a introdus în România obligația de declarare a beneficiarilor reali atât la înființarea firmelor, cât și anual și ori de câte ori apar modificări privind beneficiarii reali.
- 9 iulie 2020 - Intră în vigoare Legea nr. 108/2020, cea care a eliminat obligația de a depune anual declarația privind beneficiarii reali și care a scutit complet de depunerea declarației persoanele juridice constituite numai din asociați persoane fizice. Acest lucru s-a petrecut înainte să se împlinească primele termene-limită de raportare a beneficiarilor reali.
- 30 aprilie 2021 - Intră în vigoare Legea nr. 101/2021, care reintroduce declarația anuală privind beneficiarii reali ai firmelor și care elimină scutirea de depunere pentru persoanele juridice constituite numai din asociați persoane fizice.
- 15 mai 2021 - Potrivit specialiștilor de la CMS, acesta ar fi termenul până la care va trebui transmisă la Registrul Comerțului declarația anuală privind beneficiarii reali, de către toate entitățile vizate.
- 31 mai 2021 - Termenul pentru depunerea la Ministerul Finanțelor a situațiilor financiare pentru anul 2020. Cei care aprobă situațiile financiare cândva mai aproape de acest termen, vor trebui să transmită la Registrul Comerțului și declarația anuală privind beneficiarii reali.
Comentarii articol (2)