Termenul până la care companiile sunt obligate să finalizeze întocmirea și transmiterea raportărilor este 31 mai, potrivit legislației contabile. De situațiile financiare și momentul aprobării lor este însă legat un termen foarte important - era legat, mai corect spus, urmând să fie din nou reglementat în legislație: acela al depunerii declarației anuale privind beneficiarul real.
Util: Reguli și practici pentru depunerea situațiilor financiare anuale individuale pe 2020
Pentru că la nivelul Uniunii Europene s-a apreciat că nu am respectat prevederile unei directive privind spălarea banilor atunci când am eliminat în cea mai mare parte a situațiilor depunerea declarațiilor privind beneficiarii reali ai activităților economice ș.a.m.d., parlamentarii au fost nevoiți să adopte reintroducerea în Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului a obligației de a depune aceste declarații anual.
Cum legea nouă privind reintroducerea declarației anuale a apărut azi în Monitorul Oficial, întrebarea este dacă se va aplica de anul acesta. Având în vedere că nu există nicio prevedere care să stabilească contrariul, respectiv că nu se aplică, dar și că termenul pentru depunerea situațiilor financiare nu a fost încă atins, firmele vor trebui să depună declarația anul acesta. E vorba, mai exact, de „persoanele juridice supuse obligaţiei de înregistrare în registrul comerţului”.
Noua reglementare restabilește, practic, regulile anterioare - declarația privind beneficiarii reali va trebui depusă:
- la înregistrarea unei firme la Registrul Comerțului;
- anual, în 15 zile de la aprobarea situațiilor fianciare pentru anul precedent;
- de fiecare dată când apar modificări privind beneficiarii reali, în termen de 15 zile de la data apariției modificărilor.
Prin urmare, firmele ar trebui să înceapă să pregătească aceste declarații în luna mai. Dacă ne raportăm la termenul-limită pentru depunerea situațiilor financiare anuale, respectiv 31 mai, atunci în 15 zile de la acest termen vor trebui depuse cam toate declarațiile anuale privind beneficiarii reali. Desigur, mai sunt și entitățile care au depus, poate, la acest moment situațiile financiare. În cazul lor, indicat ar fi ca odată ce legea nouă de restabilire a obligației declarației anuale intră în vigoare, să depună declarațiile cât mai curând.
Doar că, anul trecut, după ce fusese scoasă obligația de raportare anuală prin declarație a beneficiarilor, pe fondul stării de alertă Guvernul a decis să mai amâne termenul de depunere a declarației pentru firmele mai vechi (care viza, practic, o primă și unică declarare a beneficiarilor la registru) - și a stabilit, prin OUG nr. 191/2020, că aceste firme au până la 90 de zile la dispoziție până după finalizarea stării de alertă ca s-o depună. E un semn de întrebare însă în ce măsură această amânare vizează și declarația anuală, cea care se depune în termen de 15 zile de la aprobarea situațiilor financiare. Din acest motiv, le-am cerut celor de la Registrul Comerțului o clarificare în acest sens.