ACTUALIZARE (28.06.2021): Codul fiscal se modifică la 1 iulie 2021, prin OUG 59/2021, pentru a implementa în România noile reguli de TVA pentru comerțul electronic.
__________
Conform proiectului de OUG (art. I, pct. 37), cei care vor aplica un regim special de TVA care va fi stabilit prin articolul 315 din Codul fiscal vor scăpa, din iulie 2021, de obligația de a emite facturi pentru vânzările online.
În momentul de față, articolul 315 face referire la un regim special de TVA pentru serviciile electronice, de telecomunicații, de radiodifuziune sau de televiziune prestate de persoane impozabile stabilite în UE (într-un alt stat membru decât cel de consum). Acesta va suferi modificări majore prin proiectul de OUG, urmând să devină un regim special de TVA pentru vânzările intracomunitare online de bunuri, pentru livrările de bunuri interne efectuate de marketplace-urile care facilitează aceste livrări și pentru serviciile prestate de persoane impozabile stabilite în UE (dar nu în statul membru de consum).
Acest regim special de TVA va putea fi folosit de orice persoană impozabilă care-și are sediul activității economice în România sau care, în lipsa sediului activității economice în UE, are un sediu fix în România. Mai precis, regimul va putea fi folosit, printre altele, în cazuri precum următoarele:
- persoane impozabile care fac vânzări intracomunitare online de bunuri care au locul de începere a expedierii sau transportului bunurilor în România;
- persoane impozabile care, deși n-au sediul activităţii economice în UE și nu dispun de un sediu fix în România, fac vânzări intracomunitare online care au locul de începere a expedierii sau transportului bunurilor în România;
- persoane impozabile care, deși n-au sediul activităţii economice în UE și nu dispun de un sediu fix în România, fac vânzări intracomunitare online care au locul de începere a expedierii sau transportului bunurilor în mai multe state membre, între care și România - dacă se alege România ca stat membru de înregistrare.
„Persoana impozabilă care utilizează prezentul regim special trebuie să ţină o evidenţă suficient de detaliată a operațiunilor pentru care se aplică acest regim special, pentru a permite organelor fiscale competente din statele membre de consum să determine dacă declaraţia (...) este corectă. Aceste evidențe se pun la dispoziție electronic, la solicitarea organului fiscal competent, precum și a statelor membre de consum. Persoana impozabilă nestabilită va păstra aceste evidențe pe o perioadă de 10 ani de la încheierea anului în care s-au efectuat operațiunile”, mai scrie în proiectul de OUG.
Măsura va fi introdusă pentru firme din rațiuni de simplificare, conform notei de fundamentare a proiectului de OUG: „Eliminarea facturii pentru vânzările intracomunitare de bunuri la distanță va reprezenta o simplificare pentru întreprinderi.”
Propunerea de act normativ vizează mai multe modificări fiscale necesare pentru a aplica, de la 1 iulie 2021, noi obligații europene în materie de comerț electronic.
Atenție! Proiectul de OUG trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica.
Comentarii articol (1)