Angajatorii care au cel puțin 100 de salariați vor putea face vaccinarea la sediu, potrivit regulilor stabilite recent de autorități. Angajatorii care au mai puțin de 100 de salariați vor trimite listele doritorilor direct către Direcţia de Sănătate Publică (DSP). Printr-o instrucțiune apărută chiar azi, autoritățile au adus mici modificări regulilor pentru organizarea vaccinării împotriva COVID-19 la sediul angajatorului.
Așadar, conform
Instrucțiunii nr. 141/2021, ce a fost emisă azi de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV),
companiile cu mai puțin de 100 de angajați vor face o listă cu toate persoanele din cadrul firmei care doresc să se vaccineze împotriva COVID-19 și o vor trimite DSP-ului. După primirea listei, DSP-ul va programa persoanele respective într-un centru de vaccinare fix și va comunica angajatorului datele exacte când sunt programați salariații pentru prima doză, respectiv pentru rapelul vaccinului împotriva COVID-19, pentru a le putea transmite acestora.
Odată cu apariția Instrucțiunii CNCAV 141/2021 a fost eliminată limitarea legată de tipul de vaccin ce poate fi polosit în cadrul centrelor organizate de firme, acum putând fi folosite
și alte vaccinuri, nu doar AstraZeneca, așa cum era înainte.
Firmele cu 100 sau mai mulți salariați își vor organiza acţiunea de vaccinare la sediile proprii, urmând, conform instrucțiunii CNCAV amintite, următorii pași:
1. Identificarea, împreună cu DSP-ul, a unui spațiu adecvat la sediul propriu.
Spațiul destinat vaccinării va fi organizat conform unui model de plan de centru de vaccinare și va trebui să respecte toate normele igienico-sanitare și niște circuite de funcţionalitate adecvate atât procesului de vaccinare, cât și asigurării sănătății și securității în muncă.
2. Asigurarea prezenței unor frigidere care să păstreze dozele de vaccinare la temperaturi cuprinse între 2 şi 8 grade Celsius.
3. Planificarea pentru vaccinare prin întocmirea unei liste cu salariații care doresc să se vaccineze.
Aceste persoane nu vor avea nevoie de programare pe platforma Guvernului și vor primi, în urma administrării dozelor de vaccin, adeverință de vaccinare.
4. Planificarea pentru vaccinare se face de către angajator, împreună cu DSP-ul, în funcție de numărul doritorilor și de timpul necesar vaccinării, iar programul echipei de vaccinare va fi stabilit de comun acord cu angajatorul.
5. Salariații programați sunt anunțați de angajator referitor la datele când li se va administra vaccinul.
6. Angajatorii care au angajat personal medico-sanitar propriu vor organiza vaccinarea la sediul propriu cu ajutorul acestuia, care va fi constituit în echipe arondate centrelor fixe de vaccinare.
Angajatorii care nu au angajat personal medico-sanitar propriu vor cere DSP-ului o echipă de vaccinare disponibilă, din centrele fixe de vaccinare,
care se va deplasa la sediul firmei care a solicitat-o.
De asemenea, echipele mobile de vaccinare vor dispune de
trusă de prim-ajutor și de
trusă de șoc anafilactic și vor înregistra toate informațiile cu ajutorul tabletelor pe care le vor avea puse la dispoziție de către centrele fixe de vaccinare cărora le vor fi arondate.
În plus,
aprovizionarea cu doze de vaccin se va face pe baza necesarului estimat
pentru maximum 3 zile, iar DSP-urile teritoriale, împreună cu centrele regionale de distribuție a vaccinului, vor asigura angajatorilor dozele necesare, în funcție de solicitările primite.
Comentarii articol (4)