- costul de participare la târguri și expoziții internaționale, inclusiv cheltuieli cu transportul și cazarea pentru unul sau doi participanți, cheltuielile cu transportul sau formalitățile vamale ale exponatelor, mostrelor și materialelor publicitare, cheltuielile cu închirierea, elaborarea, construirea sau amenajarea spațiului expozițional, cheltuielile generale pe perioada de desfășurare a acțiunilor promoționale, de reprezentare și de protocol, cheltuielile cu materialele publicitare de prezentare și promovare cu caracter economic general;
- cheltuielile aferente realizării de studii de piață și pe produse, inclusiv pentru obiective complexe, pe piețe de interes pentru exportul românesc;
- realizarea de acțiuni de publicitate și reclamă cu caracter general, pe piețe de interes pentru exportul românesc.
În cazul microîntreprinderilor, acestea o să scadă tot jumătate din cheltuieli, însă numai din impozitul micro pentru trimestrul în care au fost înregistrate (aici există numai sistemul trimestrial de declarare și plată, pe când la impozit pe profit există și sistemul anual). De asemenea, sumele rămase se vor reporta în următorii șapte ani (28 de trimestre consecutive) și vor putea fi scăzute, în ordinea înregistrării, la fiecare termen de plată a impozitului micro.
În afară de aceste facilități fiscale care ar urma să fie introduse în Codul fiscal, proiectul de OUG va desființa actualul Program de promovare a exporturilor.
„Proiectul legislativ urmărește desființarea actualului Program de promovare a exporturilor, care a dovedit grave disfuncționalități în urma mai multor controale interne și semnalări ale Curții de Conturi. Din anul 2002, România implementează un program de promovare a exporturilor, dirijat prin intermediul Ministerului Economiei, în baza OUG 120/2002. Programul este un instrument de subvenții în administrarea Ministerului Economiei, cu finanțare de la bugetul de stat. Prin program se subvenționează, parțial sau total, în principal cheltuielile privind participarea la târguri internaționale și organizarea de misiuni economice. Beneficiile principale ale programului sunt direcționate către o minoritate, care pe deasupra este nesemnificativă pentru export”, argumentează reprezentanții ministerului printr-un comunicat de presă apărut joi.
De fapt, ministerul anunțase recent că programul are mari probleme și că urmează să se ia măsuri pentru ca orice firmă să aibă beneficii dacă are cheltuieli cu promovarea exporturilor. La acel moment, se înțelegea că programul în sine va fi modificat, dar autoritățile vor să opteze pentru introducerea unor facilități fiscale general valabile.
Atenție! Proiectul de OUG trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica.