ACCES PREMIUM
De ce premium?
Digitalizarea ANAF: Implementarea SAF-T va duce, în viitor, la eliminarea declarațiilor fiscale
Impactul în practică al fișierului standard de audit de taxe (SAF-T) ar putea fi văzut de contribuabili abia la ceva timp după introducerea acestuia, spun specialiștii. Asta pentru că unul dintre obiectivele urmărite prin introducerea SAF-T este eliminarea totală a declarațiilor fiscale, dar este nevoie de timp pentru ca lucrurile să ajungă în acel punct.
Articolul continuă mai jos
„Unul dintre obiectivele pe termen mediu și lung ale SAF-T este eliminarea declarațiilor fiscale cu totul. Adică să avem doar acest fișier cu informații financiar-contabile transmise către ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală - n. red.) și să nu mai avem declarații fiscale”, a spus marți
Alin Negrescu, Tax Partner la KPMG România, la ediția din mai 2021 a
conferinței de fiscalitate avocatnet.ro.
Specialistul a insistat un pic mai mult pe subiect, subliniind că eliminarea declarațiilor fiscale
va interveni la ceva timp după introducerea SAF-T. De ce se va ajunge la dispariția necesității formularelor fiscale? Pentru că, având informațiile din fișierul SAF-T, ANAF va avea deja la dispoziție informațiile care acum sunt transmise prin tot felul de declarații, acestea din urmă devenind redundante. În orice caz, contribuabilii vor scăpa cel puțin de necesitatea declarațiilor din sfera TVA-ului și a impozitului pe profit.
„Simplificarea este, de fapt, natura acestui sistem de raportare - SAF-T. El este văzut ca un pas premergător eliminării declarațiilor fiscale, într-o anumită perioadă de timp. Pentru că, prin informațiile care sunt transmise către autorități, acestea au la îndemână tot ceea ce le este necesar pentru a determina obligațiile fiscale ale companiilor. Practic, asta se urmărește - este vorba de o simplificare, de a avea acest fișier XML cu informații financiar-contabile și de a elimina ceea ce avem acum ca declarații fiscale, în special în ceea ce privește TVA și impozitul pe profit”, a detaliat Alin Negrescu.
În momentul de față există o multitudine de declarații fiscale ce țin de domeniul TVA-ului, începând cu decontul de TVA (formularele 300 și 301) și terminând cu declarația 390 sau declarația 394. La impozitul pe profit, poate cele mai cunoscute formulare sunt 100 și 101. Desigur, rămâne de văzut ulterior la ce formulare va decide Fiscul că poate să renunțe. Este prematur acum să ne pronunțăm cu exactitate.
Sistemul SAF-T va fi introdus din
august 2021, în
sistem-pilot, la marii contribuabili (doar la voluntari), urmând să devină obligatoriu pentru aceștia din
ianuarie 2022. Ulterior, autoritățile spun că vor
să includă în sistem și contribuabilii mijlocii, și contribuabilii mici. Referitor la acest aspect, Alin Negrescu spune că beneficiile SAF-T vor fi cu adevărat aplicabile numai dacă sistemul include toți contribuabilii.
„Eu mă aștept ca contribuabilii mijlocii, de exemplu, să fie incluși relativ rapid în acest sistem. Nu mă aștept ca acest lucru să dureze mai mult de un an de zile de la data la care marii contribuabili vor fi obligați să raporteze fișierul SAF-T. Mă aștept ca lucrurile să aibă o dinamică destul de susținută, pentru că este foarte important să avem acest sistem aplicabil la nivel de economie - aplicarea lui în mod fragmentat nu produce efectele scontate”, a precizat partenerul de la KPMG.
Așadar, este posibil ca eliminarea anumitor declarații să fie posibilă abia după ce toți contribuabilii vor folosi efectiv SAF-T. Pentru a se ajunge la acest deziderat, însă, specialistul spune că
firmele se vor lovi de costuri notabile:
„Nevoile companiilor mari sunt, bineînțeles, unele mai complexe, pentru că și volumul datelor financiar-contabile al acestora este mai complex. În ceea ce privește companiile mici, într-adevăr, va fi și acolo nevoie de un anumit volum de investiții în ceea ce privește ajustarea sistemelor. Cu siguranță, acest nivel va fi unul mai redus, dar, totuși, va fi un impact asupra acestora. De aceea zic că trebuie luate pas cu pas toate aceste chestiuni. Cu siguranță, companiile mici vor fi extrem de afectate de acest lucru. Dar, având experiența companiilor mari și mijlocii, care vor intra înainte în sistem, [firmele mici] au un oarecare avantaj în ceea ce privește funcționarea SAF-T.”SAF-T reprezintă un standard internațional pentru schimbul electronic de date contabile de la contribuabili la Fisc. Practic, autoritățile fiscale vor avea acces electronic direct la actele fiscale și vor putea verifica în timp real dacă există probleme sau nu. Recent, ANAF a publicat documentația tehnică aferentă sistemului SAF-T,
aceasta fiind disponibilă aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (2)