Impozitele și contribuțiile aferente indemnizațiilor de pandemie încasate anul trecut se declară anul acesta, prin formularul 212 (declarația unică), iar termenul lor de plată e pe 25 mai anul acesta.
Concret, este vorba despre următoarele indemnizații pentru care trebuie să calculezi cât ai de plătit la stat, după raționamentul prezentat de noi, cotele de impozit și contribuții fiind, în ambele cazuri, aceleași:
- indemnizația lunară pentru suspendarea temporară a activității, în valoare de 75% din câștigul salarial mediu brut pe 2020 (5.429 de lei), primită în baza OUG nr. 30/2020 (în starea de urgență); și
- indemnizația lunară pentru reducerea timpului de lucru determinată de starea de alertă/urgență, în valoare de 41,5% din câștigul salarial mediu brut pe 2020, acordată conform OUG nr. 132/2020.
ANAF a clarificat recent că fiscalizarea indemnizațiilor speciale de pandemie primite în luna decembrie de PFA-uri și alți profesioniști se face prin declarația unică pe 2021, însă, fiind încasate efectiv în ianuarie anul acesta, nu vor intra în calcul pentru plata impozitului și contribuțiilor prin declarația unică până la 25 mai anul acesta. Întrucât sunt considerate venituri încasate efectiv în anul 2021, ele sunt fiscalizate prin depunerea formularului 212 în anul 2021, însă termenul de plată este anul viitor în mai.
Pe de altă parte, dacă ai obținut și alte venituri, trebuie să știi că fiscalizarea indemnizațiilor de pandemie se calculează separat de restul, dar aplicarea contribuțiilor e obligatorie, chiar dacă pentru celelalte venituri nu este.În plus, facturile emise și neîncasate anul trecut nu se trec anul acesta în declarația unică, ci ele se declară anul viitor, ca venit realizat pe 2021, în măsura în care au fost încasate anul acesta.
Comentarii articol (1)