ACCES PREMIUM
De ce premium?
UPDATE: Evazioniștii nu vor mai scăpa de închisoare, chiar dacă acoperă prejudiciul. Modificările recente, anulate tacit de Senat
Modificările recent introduse în legislație, care au îmblânzit sancțiunile pentru persoanele care săvârșesc anumite fapte de evaziune fiscală, vor fi anulate, potrivit unei propuneri legislative care se consideră adoptată tacit de către Senat. Mai exact, amenda penală, introdusă anul acesta în legislație pentru unele fapte de evaziune, ca alternativă la sancțiunea cu închisoarea, va fi eliminată din legislație.
Articolul continuă mai jos
Astfel, conform
proiectului de lege,
evazioniștii nu vor mai putea scăpa doar cu o amendă penală pentru săvârșirea unei fapte de evaziune fiscală de la articolele 8 și 9 din Legea evaziunii (nr. 241/2005), așa
cum se întâmplă, începând din 4 aprilie 2021. Prin aceste modificări, cei care fac evaziune fiscală pot scăpa, actualmente, mult mai ușor de închisoare, în anumite condiții.
Concret, așa cum scrie în proiectul care se consideră adoptat tacit, pentru că Senatul nu l-a votat până pe 15 octombrie 2021, inculpații nu vor mai putea să scape doar cu amendă penală dacă, în cursul urmăririi penale sau până la primul termen de judecată, acoperă prejudiciul integral, acesta fiind de maximum 100.000 de euro (echivalent în lei), așa cum este posibil în reglementarea actuală.
Se vor elimina plafoanele de maximum 100.000 de euro, pentru care se poate aplica doar pedeapsa cu amenda, și de maximum 50.000 de euro, pentru care se aplică doar amenda penală, articolul 10, alin. (1) din Legea nr. 241/2005 urmând să prevadă că: “
[î]n cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 și 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecății, până la primul termen de judecată, inculpatul acoperă integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, limitele prevăzute de lege pentru fapta săvârșită se reduc la jumătate”.
Așadar, la acoperirea integrală a prejudiciului, majorat cu 20%, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, persoanei care a comis o faptă de evaziune fiscală prevăzută de articolele 8 sau 9 din Legea nr. 241/2005 i se vor reduce la jumătate limitele actuale de pedeapsă cu închisoarea, care sunt fie de la trei la zece ani, fie de la cinci la 15 ani. În schimb, aceasta nu va mai putea scăpa atât de ușor ca în prezent, doar cu o amendă penală.
În reglementarea actuală, articolul 10, alin. (1) prevede că: “
[î]n cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 și 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecății prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depășește 100.000 euro, în echivalentul monedei naționale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat și recuperat în aceleași condiții este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naționale, se aplică pedeapsa cu amendaˮ.
Propunerea legislativă, după cum indică inițiatorii ei,
are menirea de
a descuraja evaziunea fiscală care, prin forma recent modificată a legii, este, de fapt, încurajată, fapta rămânând nepedepsită în condițiile achitării prejudiciului.
Reamintim că, la momentul intrării în vigoare a modificărilor, Legea nr. 55/2021 a fost criticată atât de specialiști, cât și de către autorități. Fostul ministru al finanțelor, Alexandru Nazare, a declarat, la acel moment, că "
[p]oziția Ministerului Finanțelor a fost constantă. Nu am susținut această lege. Odată cu promulgarea ei, am demarat o analiză să vedem exact care sunt consecințele și vom prezenta această analiză, plus o situație centralizată cu regimul juridic pe această chestiune din alte țări. Suntem în contact și cu Ministerul Justiției pentru această analiză". Până acum, însă, ministerul n-a venit cu o asemenea analiză în spațiul public.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.