Liberalii si democratii vor formula la toamna doua propuneri separate cu privire la revizuirea Constitutiei.
"O sa intocmim un set de principii pe care PNL le sustine din 1990, respectiv republica parlamentara si mentinerea sistemului bicameral", a precizat presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. El nu trage mari sperante ca se va pune in practica, nici macar ca propunere, deoarece pentru adoptarea unei noi Constitutii este nevoie de doua treimi din numarul total al parlamentarilor. "Asta inseamna ca trebuie sa colaboram cu PSD si nu cred ca avem viziuni comune", a mai spus Olteanu. Liderul PD, Emil Boc, si purtatorul de cuvint al PSD, Cristian Diaconescu, sint sustinatorii tezei ca legea fundamentala trebuie adaptata situatiei intrarii in UE.
Revizuire pe caz de UE
"Pentru 1 ianuarie 2007 este obligatoriu sa facem o modificare, ma gindesc in special la infiintarea institutiilor transnationale, la mecanismele de luare a deciziilor si de punere in aplicare a hotaririlor UE, stabilirea bugetului sau la hotaririle judecatoresti definitive pe care le poate da Curtea de la Luxemburg", a mentionat purtatorul de cuvint al PSD, Cristian Diaconescu. Potrivit acestuia, PSD si-ar dori ca procesul de revizuire sa se incheie inainte de 1 ianuarie 2007, printr-o conventie intre partide, iar referendumul sa se organizeze o data cu alegerile pentru Parlamentul European. "PD va prezenta la toamna proiectul complet cu privire la reforma constitutionala. Pina atunci nu se vor mai face propuneri izolate", a mentionat Boc. El a spus ca in perspectiva integrarii ar trebui modificata structura teritoriala prin introducerea regiunilor ca forma administrativa, "pentru ca Romania sa poata accesa usor fondurile europene".
"Nu e nevoie de o noua constitutie"
Secretarul de stat in Ministerul Integrarii Europene Leonard Orban - fost negociator-sef cu Uniunea Europena - le-a taiat elanul politicienilor care sustin ca in perspectiva integrarii de la 1 ianuarie 2007 trebuie modificata Constitutia. "Nici o institutie UE nu ne-a adresat vreo solicitare in acest sens. Mai mult, din evaluarea facuta, Romania nu are nevoie de o alta constitutie", a mentionat Orban. El a spus ca modificarile operate in 2003 acopera situatia schimbarii statutului Romaniei de tara membra UE.
"Daca se va considera de catre Romania ca trebuie introduse regiunile, ca unitate administrativa noua pe linga comune, orase si judete, atunci decizia va fi una nationala. Comisia Europeana nu ne-a comunicat aceast lucru", a precizat Leonard Orban.
Comentarii articol (0)